ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Βερολίνο: Ο Τυνήσιος οργάνωνε το μακελειό κάτω από τη «μύτη» των αρχών

Βερολίνο: Ο Τυνήσιος οργάνωνε το μακελειό κάτω από τη «μύτη» των αρχών

Καταζητείται για 100.000 ευρώ - Κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος - Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία από την αδράνεια των γερμανικών αρχών

Βερολίνο: Ο Τυνήσιος οργάνωνε το μακελειό κάτω από τη «μύτη» των αρχών
Εδώ και μήνες, κάτω από τη «μύτη» των γερμανικών αρχών, ο 24χρονος Τυνήσιος, Ανίς Αμρί, με τις οκτώ διαφορετικές ταυτότητες, συντόνιζε την αιματοχυσία στην καρδιά του Βερολίνου
που έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο στις καρδιές των Γερμανών. 

Σύμφωνα με πηγές των γερμανικών αρχών, ο νεαρός σαλαφιστής, ο οποίος δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο, οργάνωνε το τυφλό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ανενόχλητος και σε συνεννόηση με ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους αν και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές ως εν δυνάμει τρομοκράτης από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.  
Κλείσιμο
    
Ο Τυνήσιος σαλαφιστής με τα οκτώ «πρόσωπα» κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος 
    
Ο άνδρας που θεωρείται ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος στη Γερμανία έχει ύψος 1,78 μέτρα, είναι 75 κιλά, έχει μαύρα μάτια και φορά μαύρα γυαλιά, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας του Βερολίνου στην ανακοίνωσή του. «Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο.



Ο πατέρας του Αμρί δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια σε ιταλική φυλακή για πυρπόληση ενός σχολείου. Ο αδερφός του δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ότι, η τελευταία επαφή που είχε μαζί του ήταν πριν από δύο εβδομάδες. 



Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμρί φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Γερμανία, ενώ δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία. Δεν είναι σαφές αν ο καταζητούμενος έφτασε στην Ιταλία το 2011 ή το 2012. Παράλληλα, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ούτε για πόσον καιρό παρέμεινε σε ιταλικό έδαφος ενώ κατά την πρώτη επαφή του με τις ιταλικές αρχές φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.

Γνωστός στις γερμανικές αρχές 

Στη Γερμανία μετέβη το 2015 ως πρόσφυγας. Σύμφωνα με τη «Bild», ο Τυνήσιος παρακολουθούνταν από τις αρχές το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου μετά από μια αγορά όπλων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους και επιχειρήσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις κυρίως στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας και οι προληπτικοί έλεγχοι οχημάτων σε πόλεις όπως η Κολωνία, όπου υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενο πιθανό χτύπημα.

Ο Ανίς Αμρί, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι, αφού είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης τόσο στην πατρίδα του, όσο και την Ιταλία για διάφορα αδικήματα, βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές ως εν δυνάμει τρομοκράτης από το περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, η οποία έχει την ευθύνη των ερευνών της επίθεσης του Βερολίνου, η παρακολούθηση σχετιζόταν με πληροφορίες ότι ο καταζητούμενος προσπαθούσε να προμηθευτεί αυτόματα όπλα πιθανότατα για τρομοκρατικό χτύπημα από κοινού με άλλα άτομα. Τελικά όμως η παρακολούθηση ανεστάλη διότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ερώτημα πώς ο Τυνήσιος, αν και υπό στενή πολύμηνη παρακολούθηση,κατάφερε τελικά να εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο της γερμανικής αστυνομίας.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» αναφέρει, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ο Άμρι αναζητούσε στο ίντερνετ πληροφορίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και ότι μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram είχε τουλάχιστον μια φορά επικοινωνία με το Ισλαμικό Κράτος.




Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία από την αδράνεια των γερμανικών αρχών και πυρά κατά της πολιτικής ανοικτών θυρών για το προσφυγικό 

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, Αρμίν Λάσετ, επέκρινε δριμύτατα τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μας συγκλονίζουν». Για ό,τι συνέβη υπεύθυνο είναι μόνο το Βερολίνο. «Θα πρέπει οι μηχανισμοί των ομοσπονδιακών κρατών να μην επιτρέπουν σε πιθανούς εισβολείς όπως ο Αμρί να μπορούν να ξεφύγουν», τόνισε.

Ο Βαυαρός ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, δήλωσε: «Οφείλουμε στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε όλο τον κόσμο να ξανασκεφθούμε την πολιτική μας στο προσφυγικό και στα θέματα ασφαλείας».Η δήλωσή του αυτή σχολιάστηκε ευρέως τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα και επικρίθηκε διότι υπάρχει η υπόνοια πως το κόμμα CSU ήθελε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. 

Ο Ζεεχόφερ όμως αμύνεται και δηλώνει πως δεν υπάρχει φθηνή πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τα λεγόμενά του. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι μια ημέρα μετά τα φοβερά γεγονότα στο Βερολίνο, το CSU δεν έχασε χρόνο για να ασκήσει δριμεία κριτική στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ. Την ώρα που οι υποστηρικτές των Χριστιανοκοινωνιστών υποστηρίζουν ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο μοναδικός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, η κριτική από την αντιπολίτευση εντείνεται. Στόχος του Ζεεχόφερ είναι να ξεπεράσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Άλλωστε, εκλογές έρχονται.

Αλλά και ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, δήλωσε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρο το σύστημα. Πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι στη χώρα χωρίς να είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται και πόσο χρονών είναι;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ: «Το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να μην ασκεί ελέγχους μόνο στα σύνορα αλλά και στις πλατείες και στους δρόμους της χώρας». 




Ο Ανίς Αμρί ξεγέλασε τις γερμανικές αρχές, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

Ο Ανίς Αμρί, ο 24χρονος Τυνήσιος, που έβαψε με αίμα τη χριστουγεννιάτικη αγορά στην «Εκκλησία της Μνήμης», κατάφερε να ξεγελάσει τις γερμανικές αρχές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Τυνήσιος άνδρας κυκλοφορεί ελεύθερος και πιθανότατα οπλισμένος στους δρόμους της Γερμανίας με τις αρχές να τον έχουν επικηρύξει έναντι 100 χιλιάδων ευρώ. Το γεγονός ότι επί 20 χώρες οι γερμανικές αρχές ανέκριναν λάθος ύποπτο, έδωσε χρόνο στον νεαρό Τυνήσιο να ανασυνταχθεί. 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ , προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να πείσει τους συμπολίτες του ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό του.   

 «Έχουμε πολλούς τρόπους για να βρούμε τον δράστη», είπε και από την πλευρά του ο Αντρέ Σουλτς, ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών της Γερμανίας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ZDF»: «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μπορούμε ίσως και σήμερα να ανακοινώσουμε ένα νέο ύποπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών της Γερμανίας στο ZDF. Εκτός από τις μαρτυρίες, οι ερευνητές αξιολογούν και ίχνη από DNA αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα που πιθανότατα ανήκουν στον δράστη.  

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πάντως, κάλεσε τους συμπολίτες τους να μην αλλάξουν την καθημερινότητά τους, να επισκέπτονται τις χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας και να μην υποκύψουν στο φόβο. 

 Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε ότι οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν με το φόβο.... 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης