Τουρκία: Εντός της εβδομάδας κατατίθεται η πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος

Τουρκία: Εντός της εβδομάδας κατατίθεται η πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος

«Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, θα καταθέσουμε την πρόταση στην Εθνοσυνέλευση μετά την επίσκεψη στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ

Τουρκία: Εντός της εβδομάδας κατατίθεται η πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Ρωσία.

«Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, θα καταθέσουμε την πρόταση στην Εθνοσυνέλευση μετά την επίσκεψη στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα», είπε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
και οι υποστηρικτές του επιχειρηματολογούν ότι η χώρα χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία μιας εκτελεστικής προεδρίας, δηλαδή ένα πολιτικό σύστημα παρόμοιο με αυτά της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Οι αντίπαλοι αυτής της πρότασης εκφράζουν φόβους ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού στη χώρα, η οποία ήδη δέχεται πυρά ακόμη και από τους συμμάχους της στη Δύση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης