ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Για «μαύρη μέρα» μιλούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις καταδίκασε σήμερα τους "στυγνούς" βομβαρδισμούς νοσοκομείων στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, προειδοποιώντας τη Δαμασκό και τη Μόσχα για τις συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ενέργειες.
 
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο αυτές τις φριχτές επιθέσεις εναντίον των νοσοκομειακών υποδομών και των εργαζομένων σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις στυγνές πράξεις" τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ράις. "Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί, του, ιδίως η Ρωσία, ευθύνονται για τις άμεσες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των πράξεων", συνέχισε.

Η Ουάσινγκτον ενώνει τη φωνή της με τους διεθνείς εταίρους της και ζητά "την άμεση παύση αυτών των βομβαρδισμών" ενώ καλεί τη Ρωσία "να αποκλιμακώσει άμεσα τη βία" και να διευκολύνει την πρόσβαση του συριακού λαού στην ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε η Ράις.
Από την πλευρά, του, ο ΟΗΕ εξέφρασε τη θλίψη και τη "φρίκη" του λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας. Ο Οργανισμός "καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και των πολιτικών υποδομών" τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη Συρία Άλι Αλ Ζαατάρι και ο περιφερειακός συντονιστής Κέβιν Κένεντι.
Κλείσιμο

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άμαχοι και καταστράφηκε ένα από τα τελευταία νοσοκομεία του τομέα αυτού. Τα σχολεία που λειτουργούσαν ακόμη στο ανατολικό Χαλέπι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πύλες τους.
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ρουκέτες, οβίδες και βαρέλια με εκρηκτικά πέφτουν στην πόλη, κάνοντας το έδαφος και τα κτίρια να τρέμουν, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στη ζώνη αυτή. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα και οι γεννήτριες έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων στις συνοικίες που πολιορκούνται εδώ και τέσσερις μήνες από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα Λευκά Κράνη, η οργάνωση των διασωστών στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι, ανήρτησε σήμερα στη σελίδα της στο Facebook βίντεο και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών. Σε ένα βίντεο διακρίνονται οι εθελοντές κοντά σε ένα πτώμα, μέσα στη μέση του δρόμου. "Δεν έχουμε άλλους σάκους" για πτώματα, φωνάζει ένας από αυτούς. "Γρήγορα, γρήγορα" ακούγεται να λέει ένας άλλος ενώ οι υπόλοιποι κοιτούν προς τον ουρανό για να δουν αν πετούν αεροπλάνα στην περιοχή.

"Είναι μια καταστροφική ημέρα για το πολιορκημένο Χαλέπι, με βομβαρδισμούς άνευ προηγουμένου", γράφει η οργάνωση.

"Σχεδόν καμία συνοικία του ανατολικού Χαλεπιού δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος σήμερα" είπε από την πλευρά του ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οργάνωση αυτή έκανε λόγο για 27 νεκρούς σήμερα και 92 συνολικά στο Χαλέπι από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί.

Τα σχολεία στο ανατολικό Χαλέπι ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο "για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μετά τα βάρβαρα αεροπορικά πλήγματα".

Την Παρασκευή, από βομβαρδισμό στη συνοικία Μαάντι τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα από τα τελευταία νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι. Δύο ασθενείς σκοτώθηκαν ενώ υπάρχουν τραυματίες μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε μια ιατρική πηγή. Την ίδια ημέρα, εκκενώθηκε το τελευταίο παιδιατρικό νοσοκομείο που λειτουργούσε ακόμη, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη δύο ημέρες νωρίτερα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για "μαύρη μέρα για το Ανατολικό Χαλέπι όπου οι σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα λιγοστά νοσοκομεία που ήταν ακόμη σε θέση να παράσχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα"
Το καθεστώς φαίνεται αποφασισμένο να ανακαταλάβει, με κάθε κόστος, τις συνοικίες τις οποίες δεν ελέγχει από το 2012. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τη δυτική πλευρά της πόλης. Στον τομέα αυτό δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν οι αντάρτες, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα βρίσκεται αύριο στη Δαμασκό, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, ανέφερε στον ιστότοπό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης