Γιούνκερ προς Τραμπ: Το Βέλγιο δεν είναι χωριό - Θα χάσουμε δύο χρόνια μέχρι να μάθει τον κόσμο

Γιούνκερ προς Τραμπ: Το Βέλγιο δεν είναι χωριό - Θα χάσουμε δύο χρόνια μέχρι να μάθει τον κόσμο

Η εκλογή του Τραμπ «εγείρει τον κίνδυνο της διατάραξης της διατλαντικής σχέσης στα θεμέλιά της και στη δομή της» και θα μπορούσε δυνητικά να έχει «ολέθριες» συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γιούνκερ προς Τραμπ: Το Βέλγιο δεν είναι χωριό - Θα χάσουμε δύο χρόνια μέχρι να μάθει τον κόσμο
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να «μάθει τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει» και προέβλεψε ότι «θα χάσουμε δύο χρόνια» μέχρι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να «μάθει τον κόσμο» που δεν γνωρίζει.

Ο Γιούνκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Λουξεμβούργο, μιλώντας σε φοιτητές για το μέλλον τις Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυτής τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της υπέρβασης των εθνικισμών, την ημέρα της επετείου της ανακωχής του 1918, η οποία τερμάτισε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης θα επηρεάσει τη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη, ο Γιούνκερ απάντησε ότι «οι Αμερικανοί, γενικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Ευρώπη, κι αυτό ισχύει για την πολιτική τάξη (όσο και) για τη βαθιά Αμερική, δεν γνωρίζουν την Ευρώπη».

«Ο κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια της (προεκλογικής του) εκστρατείας, είπε ότι το Βέλγιο είναι ένα χωριό κάπου στην Ευρώπη», κάτι που δεν έχει πολλή σχέση «με την πραγματικότητα», χαριτολόγησε ο Γιούνκερ.

Τον Ιούνιο, είχε προκληθεί σάλος στα βελγικά ΜΜΕ όταν ο Τραμπ χαρακτήρισε το Βέλγιο μια «υπέροχη πόλη» σε προεκλογική του συγκέντρωση, προφανώς μπερδεύοντας το όνομα της χώρας και της πρωτεύουσάς της, των Βρυξελλών--της έδρας της ΕΕ και του NATO.

Ο Γιούνκερ έκρινε πως «θα χρειαστεί λοιπόν να διδάξουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο τι είναι η Ευρώπη και πώς λειτουργεί η Ευρώπη».

Δραματική προειδοποίηση

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η εκλογή του Τραμπ «εγείρει τον κίνδυνο της διατάραξης της διατλαντικής σχέσης στα θεμέλιά της και στη δομή της» και θα μπορούσε δυνητικά να έχει «ολέθριες» συνέπειες.

Ακόμη, ο Γιούνκερ σημείωσε πως όσον αφορά «τους πρόσφυγες» και «τους μη λευκούς Αμερικανούς» ο Τραμπ τηρεί μια στάση η οποία δεν συνάδει «με τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα των Ευρωπαίων».

«Εγώ νομίζω ότι θα χάσουμε δύο χρόνια ώσπου ο κ. Τραμπ να κάνει τον γύρο του κόσμου που δεν γνωρίζει», προέβλεψε ο Γιούνκερ, που προχθές Πέμπτη ήγειρε ερωτήματα για τις θέσεις του Ρεπουμπλικάνου νεοεκλεγέντα προέδρου όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη διεθνή ασφάλεια.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ έρχονται σε αντίθεση με αυτές διαφόρων ευρωπαίων ηγετών, που διαβεβαίωσαν ότι θα επιδιώξουν συνεργασία με τον Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης