Reuters: «Τσουνάμι» λαϊκισμού απειλεί την Ευρώπη μετά τη νίκη Τραμπ

Reuters: «Τσουνάμι» λαϊκισμού απειλεί την Ευρώπη μετά τη νίκη Τραμπ

«Οι επιπτώσεις για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι τεράστιες» γράφει το πρακτορείο

Reuters: «Τσουνάμι» λαϊκισμού απειλεί την Ευρώπη μετά τη νίκη Τραμπ
«Τσουνάμι» λαϊκισμού απειλεί την Ευρώπη μετά τη θριαμβευτική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ
και το Brexit. Όπως προειδοποιούν τα διεθνή ΜΜΕ, η ανάδειξη του
Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ταρακουνά την γεωπολιτική τάξη της Ευρώπης κι αυτό σε λιγότερο από πέντε μήνες μετά το σοκ του
Brexit.
Κλείσιμο

To Reuters δίνει μία γεύση από το τι έπεται μετά την εκλογή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα στην Ευρώπη επικαλούμενο παλαιότερες δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου.

«Φανταστείτε... εάν αντί του Ομπάμα του, Ολάντ,
του Κάμερον και του Ρέντσι, η επόμενη συνάντηση της ομάδας των πλούσιων κρατών να περιελάμβανε τον Τραμπ, τη Λεπέν, τον Τζόνσον και τον Μπέπε Γκρίλο», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters και προσθέτει: «Έναν μήνα μετά από το σχόλιο του Μάρτιν Σελμάιρ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Βρετανία σόκαρε τον κόσμο, ψηφίζοντας να αποχωρήσει από την Ε.Έ. Ο Κάμερον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και ο Τζόνσον ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Τώρα, με τον θρίαμβο του Tραμπ, το "τσουνάμι του λαϊκισμού" που πριν από μερικούς μήνες δεν έμοιαζε πιθανό, γίνεται πραγματικότητα και οι επιπτώσεις για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι τεράστιες».

Το 2017, συνεχίζει το άρθρο, σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία θα διεξαχθούν εκλογές που θα μπορούσαν να χρωματιστούν από τον θρίαμβο του Τραμπ και του Brexit και τις τοξικές πολιτικές που οδήγησαν τις εν λόγω εκστρατείες. Τον επόμενο μήνα, οι Αυστριακοί θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους, τη θέση του οποίου θα μπορούσε να αναλάβει ο Νόρμπερτ Χόφερ  και να καταστεί ο πρώτος επικεφαλής  κράτους από το χώρο της Ακροδεξιάς, μετά το 1945. 

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα με την ανάδειξη του Τραμπ στον προεδρικό θώκο, ΟΗΕ, Βρυξέλλες και ΕΕ εκφράζουν δυσπιστία αναφορικά με το ρόλο του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, στον ΟΗΕ επικρατεί έντονη δυσπιστία μετά την πανηγυρική νίκη Τραμπ. Κι αυτό γιατί o Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ήταν αυτός είχε απαξιώσει δημοσίως τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για έναν ανίκανο θεσμό. Από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο, οι ηγέτες παρακολουθούν εάν ο Tραμπ θα συνεχίσει τις λαϊκιστικές υποσχέσεις που θα περιορίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής και θα ανατρέψουν τις βαθιά εδραιωμένες πολιτικές στο εμπόριο, την άμυνα και τη μετανάστευση. Εάν το κάνει, η εξωτερική πολιτική της Αμερικής πιθανώς θα μετατοπιστεί σε κάποιο βαθμό μακριά από το γειτονικό Μεξικό, και προς έναν μακροχρόνιο εχθρό, την Ρωσία. 

Στη Γερμανία, ένας σημαντικός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ίσως χάσουν τον ρόλο τους ως ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής παγκόσμιας τάξης. Ενδεικτική ήταν και η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε επισημάνει ότι, μία νίκη του Τραμπ θα περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.  

Η δήλωση πάντως της Μέρκελ αμέσως μετά την νίκη του Τραμπ είναι ενδεικτική για το τι στάση θα ακολουθήσει το Βερολίνο. «Η καγκελάριος τείνει χείρα συνεργασίας υπό όρους». Η αλήθεια είναι πάντως ότι το Βερολίνο τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο της Ουάσινγκτον. Και ο Τραμπ χρειάζεται τη Μέρκελ, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει το όραμα του απομονωτισμού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης