Βίντεο: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. κοντά στις περιοχές των τζιχαντιστών!

Βίντεο: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. κοντά στις περιοχές των τζιχαντιστών!

Αποδεικτικά στοιχεία από την περιοχή αποκάλυψαν επίσης ότι η πόλη ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Ακκαδίων, που θεωρείται από κάποιους ιστορικούς ως η πρώτη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας και χρονολογείται μεταξύ 2340 - 2200 π.Χ.

Βίντεο: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. κοντά στις περιοχές των τζιχαντιστών!
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού στο Βόρειο Ιράκ, που πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της πρώτης αυτοκρατορίας του κόσμου.

Ο αρχαίος οικισμός βρέθηκε στο μικρό κουρδικό χωριό Μπασέτκι, όχι μακριά από την πόλη Ντοχούκ και περίπου 45 χιλιόμετρα από το έδαφος που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, στη Γερμανία, αποφάνθηκαν ότι η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3000 π.Χ. και άκμασε για περισσότερα από 1.200 χρόνια.

Κλείσιμο


Αποδεικτικά στοιχεία από την περιοχή αποκάλυψαν επίσης ότι η πόλη ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Ακκαδίων, που θεωρείται από κάποιους ιστορικούς ως η πρώτη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας και χρονολογείται μεταξύ 2340 - 2200 π.Χ..

Η πόλη είχε έναν τοίχο για να την προστατεύσει από εισβολείς και είχε αρκετές μεγάλες πέτρινες κατασκευές, ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, κατοικημένες περιοχές και μεγάλα σπίτια. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ενός ναού αφιερωμένου στο Μεσοποτάμιο θεό της καταιγίδας και του κεραυνού, Αντάντ, σύμφωνα με τη γερμανική ερευνητική ομάδα.

Οι νεκροί θάβονταν σε ένα νεκροταφείο έξω από την πόλη και δρόμοι τη συνέδεαν με τις άλλες περιοχές της Μεσοποταμίας (η οποία περιλαμβάνει σύγχρονο Ιράκ, το Κουβέιτ και την ανατολική Συρία) και την Ανατολία.

Επιβεβαίωση της θέσης της αρχαίας πόλης έλυσε επιτέλους το μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη ενός σημαντικού μνημείου στην περιοχή, που βασάνιζε εδώ και δεκαετίες τους αρχαιολόγους.

Το Μπασέτκι είναι περισσότερο γνωστό εξαιτίας του «αγάλματος Μπασέτκι», ένα κομμάτι από τη χάλκινη απεικόνιση ενός Ακκαδικού θεού-βασιλιά, που ανακαλύφθηκε το 1975. Το άγαλμα είχε κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, αλλά αργότερα ανακτήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες.

Αν και η ανασκαφή βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήταν σε θέση να εργάζονται χωρίς διαταραχές.

«Παρά τη γεωγραφική εγγύτητα με το ISIS, υπάρχει μια μεγάλη ασφάλεια και σταθερότητα στις κουρδικές αυτόνομες περιοχές στο Ιράκ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Πέτερ Πφέλτσνερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης