Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία

Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία

Δεκατέσσερις συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ένας συνταξιούχος αξιωματικός της σερβικής αστυνομίας, προφυλακίσθηκαν στις 19 Οκτωβρίου

Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία
Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου δήλωσε σήμερα ότι Ρώσοι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία που ματαιώθηκε την προηγουμένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα στο Μαυροβούνιο, αλλά δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν την απευθείας εμπλοκή της Μόσχας.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε ομάδα Σέρβων, που σχεδίαζε, σύμφωνα με την εισαγγελία, «να καταλάβει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, χύνοντας το αίμα αθώων πολιτών» και να απαγάγει τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, κηρύσσοντας νίκη της αντιπολίτευσης.

Ο ειδικός εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, ο Μιλίβογε Κάτνιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μία «ισχυρή οργάνωση», που απαρτιζόταν από πενήντα περίπου άτομα που κατάγονται από τη Ρωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο βρισκόταν πίσω από τη συνωμοσία.

Κλείσιμο
«Οι οργανωτές είναι ρώσοι εθνικιστές. Στόχος ήταν να σταματήσει η ευρω-ατλαντική πορεία του Μαυροβουνίου, και κυρίως η ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε προσθέτοντας: «όμως, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι το ρωσικό κράτος είναι αναμεμειγμένο καθ΄οιονδήποτε τρόπο».
Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση αυτή, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία, διότι οι εγκέφαλοι αυτής της εγκληματικής ομάδας είναι ρώσοι πολίτες», πρόσθεσε ο Μιλίβογε Κάντιτς διευκρινίζοντας ότι δύο ρώσοι ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης.

Δεκατέσσερις συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ένας συνταξιούχος αξιωματικός της σερβικής αστυνομίας, προφυλακίσθηκαν στις 19 Οκτωβρίου.

Ο εισαγγελέας δήλωσε επίσης ότι οι δικαστικές αρχές υποπτεύονται συμμετοχή στη συνωμοσία κόμματος της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου που δεν κατονόμασε. Τα τοπικά μέσα υποδεικνύουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης , το φιλορωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο, το οποίο αρνείται κάθε συμμετοχή.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο τάσσεται ανοικτά υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών του Μαυροβουνίου με τη Ρωσία και τη Σερβία και τάσσεται κατά της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Το Μαυροβούνιο προσκλήθηκε τον Δεκέμβριο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ποντγκόριτσα και τις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς αναδείχθηκε νικητής των εκλογών της 16ης Οκτωβρίου, αλλά ο Τζουκάνοβιτς ανέθεσε στον Ντούσκο Μάρκοβιτς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης