Ανατροπή στην εξαφάνιση της θρυλικής πιλότου Αμέλια Έρχαρτ - Επέζησε της συντριβής;

Ανατροπή στην εξαφάνιση της θρυλικής πιλότου Αμέλια Έρχαρτ - Επέζησε της συντριβής;

«Πιστεύουμε ότι κατάφερε να επιβιώσει ηρωικά για ένα σημαντικό διάστημα, σε φρικτές συνθήκες. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να αφηγούμαστε σωστά την ιστορία της» αναφέρουν ερευνητές

Ανατροπή στην εξαφάνιση της θρυλικής πιλότου Αμέλια Έρχαρτ - Επέζησε της συντριβής;
Όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με το τραγικό τέλος της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης γυναίκας που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό, ανατρέπει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η θρυλική αεροπόρος δεν πέθανε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της αλλά μετά από μεγάλο διάστημα που πέρασε ολομόναχη, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, σε ένα ερημονήσι.

Ειδικότερα, ερευνητές από τον Διεθνή Σύλλογο Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) αποκάλυψαν πρόσφατα ότι τα θραύσματα ενός σκελετού που ξεβράστηκε στο νησί Νικουμαρόρο του Ειρηνικού Ωκεανού το 1940 (και τα οποία παλαιότερα οι επιστήμονες είχαν αποκλείσει ότι άνηκαν στην θρυλική πιλότο) στην πραγματικότητα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι δικά της.

Κλείσιμο


Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν μια Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, διάσημη ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας ολομόναχη τον Ατλαντικό το 1932. Τον Ιούλιο του 1937 το αεροσκάφος της έπεσε στα ανοιχτά του νησιού Χάουλαντ, κοντά στο Νικουμαρόρο, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης.

Οι πολύμηνες προσπάθειες εύρεσης του αεροσκάφους της Έρχαρτ ήταν ανεπιτυχείς και δύο χρόνια αργότερα η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας κηρύχθηκε νεκρή, με την πλειοψηφία των ειδικών να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιβίωσε της συντριβής. Έτσι όταν βρέθηκε ο σκελετός το 1940 και διαπιστώθηκε ότι άνηκε σε άτομο που είχε περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του ως ναυαγός σε ερημονήσι (με βάση τη φθορά και τα σπασίματα των οστών), οι ειδικοί δεν εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο ο ναυαγός αυτός να ήταν... η Ερχαρτ.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών του TIGHAR «άνοιξε» ξανά τον φάκελο του μυστηριώδους σκελετού το 1998, και ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων που στηρίζουν τη θεωρία της επιβίωσης της θρυλικής Αμερικανίδας στο νησί Νικουμαρόρο.



Στις «αποδείξεις» αυτές της ερευνητικής ομάδας περιλαμβάνονται στοιχεία που είχαν συλλέξει συνάδελφοί τους πριν από αρκετές δεκαετίες στο ερημονήσι, όπου βρέθηκαν ίχνη από φωτιές, κόκκαλα ψαριών και ίχνη από μακρόχρονη ανθρώπινη παρουσία, όπως και σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι που αποδεικνύουν ότι τα οστά άνηκαν τελικά σε γυναίκα, και μάλιστα της ηλικίας και του ύψους της Έρχαρτ.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Πέρασε εβδομάδες, μπορεί και μήνες, πασχίζοντας με ηρωισμό να επιβιώσει σε ένα ερημονήσι. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να αφηγούμαστε σωστά την ιστορία της», ανέφερε στο CNN o επικεφαλής της έρευνας Ρικ Γκιλέσπι.

Η ζωή, η σταδιοδρομία και η εξαφάνιση της Έρχαρτ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λόγω της επίδρασης αυτής της σπουδαίας γυναίκας στην ιστορία και στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Έρχαρτ έσπασε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι, όπως τελικά κι αν πέθανε, «έφυγε» σαν αγωνίστρια...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης