Εκλογές ΗΠΑ: «Θρίλερ» με μηνύσεις και «καυτά» e-mails

Εκλογές ΗΠΑ: «Θρίλερ» με μηνύσεις και «καυτά» e-mails

Τα WikiLeaks «καίνε» τη Χίλαρι - Είχε στα χέρια της ερωτήσεις του ντιμπέιτ των Δημοκρατικών - Οι Δημοκρατικοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: «Θρίλερ» με μηνύσεις και «καυτά» e-mails
Νέες αναταράξεις μία εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές προκαλεί η έρευνα του FBI για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. Mόλις οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ
οι αποκαλύψεις των WikiLeaks, που δείχνουν ότι η υποψήφιας προέδρου των Δημοκρατικών πιθανώς να είχε στα χέρια της ορισμένες από τις ερωτήσεις του ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, μέσω δημοσιογράφου του CNN, βάζουν «φωτιά» στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. 

Την ίδια ώρα, στελέχη των Δημοκρατικών άσκησαν αγωγές σε βάρος του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Ντόναλντ Τραμπ, σε τέσσερις πολιτείες (Πενσυλβάνια, Νεβάδα, Αριζόνα και Οχάιο) προκειμένου να μπει τέλος στις προσπάθειες παρακολούθησης των εκλογικών τμημάτων. 
Κλείσιμο

Τα e-mails δικαιώνουν τον Τραμπ: Η Κλίντον έπαιρνε από πριν ερωτήσεις του debate

Τελικά ο Ντονάλντ Τραμπ είχε δίκιο όταν κατηγορούσε την Χίλαρι Κλίντον πως είχε στην κατοχή της κάποιες ερωτήσεις από το debate νωρίτερα για να τις προετοιμάσει. 

Στα πρόσφατα e-mails από την εκστρατεία της Χίλαρι που διέρρευσε το WikiLeaks, φαίνεται ότι η Donna Brazile, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργάτης του CNN είχε στη διάθεσή της πολλές λεπτομέρειες σχετικά με ερωτήσεις που έγιναν στο debate.

Σε ένα από τα e-mail φαίνεται ότι η Brazile έδινε λεπτομέρειες στο επιτελείο της Κλίντον για το τι θα κληθούν να συζητήσουν σε debate του CNN που έγινε στις  6 Μαρτίου.

Μια άλλη διαρροή από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι δείχνει ότι η πρώην -πλέον- συνεργάτης του CNN έστειλε πριν το debate μια ερώτηση στην Χίλαρι Κλίντον. Μετά την διαρροή το CNN ανακοίνωσε ότι η Brazile υπέβαλε την παραίτησή της την οποία και έκανε δεκτή στις 14 Οκτωβρίου.

Οι εκ των έσω πληροφορίες βέβαια κρατούσαν από παλιά. Στις αρχές του μήνα ένα άλλο email που αποκάλυψαν τα Wikileaks με αποστολέα την Donna Brazile έδινε πληροφορίες σε ερώτηση σχετικά με τη θανατική ποινή που η Χίλαρι κλήθηκε να απαντήσει την επόμενη ημέρα σε εκδήλωση.

Την ίδια ώρα η Χίλαρι κήρυξε τον πόλεμο στον επικεφαλής του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ, με το επιτελείο της να τον κατηγορεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι, ως νυν υποστηρικτής και πρώην χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων, έχει αποκρύψει πληροφορίες  που θα μπορούσαν να «κάψουν» τον πολιτικό της αντίπαλο, Ντόναλντ Τραμπ, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.  

Ο αρχηγός του FBI έφερε τα πάνω - κάτω παραμονές των εκλογών


Για τη Χίλαρι Κλίντον, ο Τζέιμς Κόμεϊ, είναι βαλτός από τους Ρεπουμπλικάνους με στόχο να σπιλώσει την εικόνα της, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.  

Η απόφαση του επικεφαλής του FBI να ανοίξει εκ νέου η έρευνα για την προσωπική αλληλογραφία της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, φαίνεται πάντως ότι πιάνει τόπο...  

Για το 45% των Αμερικανών, η υπόθεση με τα  προσωπικά emails της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ είναι χειρότερο από το σκάνδαλο Ουότεργκειτ .Την ίδια στιγμή, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Κλίντον μειώνεται: Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε μέχρι και την Κυριακή, η διαφορά της έναντι του Τραμπ εμφανίζεται στο 5%, από 6% μερικές ημέρες νωρίτερα. Κι ενώ η ψαλίδα μεταξύ Χίλαρι- Τραμπ (πάντα υπέρ της πρώην «πρώτης κυρίας» των ΗΠΑ) κλείνει , σε μία δημοσκόπηση, αυτή των Los Angeles Times/US Tracking , o Αμερικανός Μίδας προηγείται με τέσσερις μονάδες έναντι της Χίλαρι Κλίντον, (47% ). 

Κι ενώ έχουν ανάψει τα αίματα στα δύο στρατόπεδα, ο φερόμενος γιος του Μπιλ Κλίντον, σε συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα στην Ουάσινγκτον θα προβεί, όπως ο ίδιος έχει δηλώνει, σε μία αποκάλυψη - βόμβα για το πρώην προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.

Αγωγές των Δημοκρατικών σε βάρος του Τραμπ 

Την ίδια ώρα, στελέχη των Δημοκρατικών άσκησαν αγωγές σε βάρος του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Ντόναλντ Τραμπ, σε τέσσερις πολιτείες (Πενσυλβάνια, Νεβάδα, Αριζόνα και Οχάιο) προκειμένου να μπει τέλος στις προσπάθειες παρακολούθησης των εκλογικών τμημάτων. 

Πιο ηχηρή ήταν η αντίδραση της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου κατηγόρησαν τον αρχηγό του FBI για την κοινοποίηση ασαφών πληροφοριών που απλώς εγείρουν ερωτήματα. Επιπλέον, ορισμένοι κομματικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον επικεφαλής του FBI για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενοι σε πιθανή απόκρυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για τον 70χρονο μεγιστάνα.
Για δύο μέτρα και δύο μετρά κατηγορούν τον Τζέιμς Κόμεϊ οι Δημοκρατικοί 

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Χάρι Ρέιντ κατηγόρησε τον Τζέιμς Κόμεϊ,
την Κυριακή για «ανησυχητική προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών" στη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών, η οποία φαίνεται να έχει ως σκοπό της να ευνοήσει ένα πολιτικό κόμμα σε βάρος του άλλου».

Χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, ο Ρέιντ στη συνέχεια πρόσθεσε πως το FBI αποκρύπτει επιμελώς «εκρηκτικές πληροφορίες» για τις σχέσεις της καμπάνιας του Τραμπ και αξιωματούχων του ρωσικού κράτους, κατηγορία που επανέλαβε χτες ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελάιτζα Κάμινγκς προτρέποντας το FBI να δημοσιοποιήσει το υλικό που αφορά τις συμφωνίες του Τραμπ και των συμβούλων του με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Κάμινγκς υπογράμμισε ότι η ασαφής ανακοίνωση του FBI ευνοεί απροκάλυπτα τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Χίλαρι Κλίντον να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Βούτυρο» στο ψωμί του Τραμπ η νέα έρευνα για τα e-mails της Χίλαρι 

Η ανακοίνωση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, την περασμένη Παρασκευή, ότι η υπηρεσία ερευνά μία νέα σειρά e-mail της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία είναι πιθανό να συνδέονται με την προηγούμενη έρευνα της υπηρεσίας στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, δίνουν νέες ελπίδες στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν.

Η υπόθεση επανήλθε απρόσμενα μόλις έντεκα μέρες πριν από τις εκλογές, όταν ο Τζέιμς Κόμεϊ,
ειδοποίησε με γράμμα του μέλη του Κογκρέσου αναφορικά με τη νέα έρευνα που ξεκίνησε η υπηρεσία του στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της «Πρώτης Κυρίας», τονίζοντας ωστόσο ότι το FBI δεν γνωρίζει ακόμη τη σημασία των νέων email που υπέπεσαν στην αντίληψή του κατά την διάρκεια μιας άσχετης έρευνας που αφορά τον Άντονι Βάινερ, πρώην σύζυγο της στενότερης συνεργάτιδας της Κλίντον, Ούμα Αμπεντίν, ο οποίος φαίνεται να αντάλλασσε γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με ένα κορίτσι 15 χρόνων από τη Βόρεια Καρολίνα.

Η Χίλαρι κατηγορεί τον αρχηγό του FBI για κατάφωρη μεροληψία 

Mε τη Χίλαρι να κατηγορεί τον αρχηγό του FBI για κατάφωρη μεροληψία, οι New York Times δίνουν ένα χεράκι στην πρώην «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ και επανέρχονται στα φορολογικά του Τραμπ, λέγοντας πως «ξεχείλωσε στα όριά του» το νομικό πλαίσιο για να αποφύγει φόρους. 

«Είναι αδύνατον να το δει κανείς ως οτιδήποτε άλλο εκτός από κατάφωρη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών» ανέφερε το επιτελείο της Κλίντον στη νέα του επίθεση στον αρχηγό του FBI, αντιπαραβάλλοντας την κίνηση του Κόμεϊ με την παράλληλη απόφασή του να μην δημοσιεύσει στοιχεία που έδειχναν ότι ο Τραμπ έχει «ρωσική στήριξη». 

«Αυτά τα δύο δείχνουν πως ο αρχηγός του FBI αρέσκεται στο να δρα αυτόνομα και χωρίς συνδιαβούλευση» ανέφερε ο διευθυντής της εκστρατείας της Κλίντον, Ρόμπι Μουκ, λέγοντας πως η κίνηση του Κόμεϊ «αψηφά κάθε λογική» και «δεν είναι χαρακτηριστική υπεύθυνης έρευνας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης