Βίντεο: Δείτε γιατί ενώνονται οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ σε μαζικές διαδηλώσεις

Βίντεο: Δείτε γιατί ενώνονται οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ σε μαζικές διαδηλώσεις

Από τον περασμένο Μάιο, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο Στάντινγκ Ροκ της Βόρειας Ντακότα, όπου βρίσκεται ένας καταυλισμός της φυλής των Σιου

Βίντεο: Δείτε γιατί ενώνονται οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ σε μαζικές διαδηλώσεις
Οι συγκλονιστικές εικόνες κρατικής βίας αλλά και λαϊκής αντίστασης  που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί δεν είναι από κάποιο από τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, έστω και αν σε αυτές πρωταγωνιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της παγκόσμιας υπερδύναμης.  Είναι από το ίδιο το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βόρεια Ντακότα.



Κλείσιμο
Από τον περασμένο Μάιο, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) της Βόρειας Ντακότα, όπου βρίσκεται ένας καταυλισμός της φυλής των Σιου. Στόχος τους, να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού DAPL (Dakota Access Pipeline)



Ο αγωγός αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ενώσει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι διοχευτεύοντας τα διυλιστήρια με 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.  

Ο αγωγός εκτός του ότι θα ενώσει τις παραπάνω δύο περιοχές, ενώνει και τις φυλές των Ινδιάνων εναντίον του, πράγμα που για τους ντόπιους επαληθεύει, την προφητεία του Μαύρου Ελαφιού, ενός παλιού αρχηγού της φυλής, ο οποίος το 1890 είχε προβλέψει ότι ύστερα από εφτά γενιές όλα τα ινδιάνικα έθνη θα ενωθούν για να σώσουν τη Γη.

140 χρόνια μετά από την περίφημη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν ενάντια στους λευκούς κατακτητές οι απόγονοί τους υπερασπίζονται ξανά την γη αυτή την φορά από τις πετρελαϊκές εταιρείες.



Την ώρα πιο τα βλέμματα πέφτουν πάνω στις εκλογές για την προεδρία της Αμερικής, στην αθέατη πλευρά της Βόρειας Ντακότα οι απόγονοι της ιστορικής φυλής Σίου διαδηλώνουν. 

 Πολύ γρήγορα, συνέβη κάτι μοναδικό στην ιστορία των Ιθαγενών Εθνών αλλά και των ΗΠΑ: Από παντού συνέρρευσαν αντιπροσωπείες όλων των 284 Ιθαγενών φυλών και εθνών όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και όλης της αμερικανικής ηπείρου, από τον Καναδά και την Αμαζονία μέχρι τη Γη του Πυρός! Και επιπλέον, μέρα με τη μέρα πλήθαιναν οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, στο Λονδίνο ή στο Δουβλίνο, με αποκορύφωμα τη χτεσινή κατάληψη από αλληλέγυους διαδηλωτές του κεντρικού προεκλογικού κέντρου της Κας Κλίντον στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης!

Στις πρώτες συνελεύσεις που πραματοποίησαν απόφάσισαν να μπλοκάρουν τον αγωγό DAPL. Ενώ ο αγώνας τους ξεκίνησε ειρηνικά, τους επιτέθηκε η αστυνομία χτυπώντας τους άγρια.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 141 συλλήψεις και πάνω από 20 τραυματίες.

«Σκάβουν κάτω από το ποτάμι, 500 μέτρα μακριά από τον τάφο του γιου μου, του πατέρα μου, της θείας μου» δήλωσε οργισμένη η Λαντόνα Αλαρντ, εκπρόσωπος της φυλής Standing Rock στη διάρκεια της χθεσινής έφιππης διαμαρτυρίας εκατοντάδων Ινδιάνων έξω από το εργοτάξιο της εταιρείας που κατασκευάζει πετρελαϊκό αγωγό στην περιοχή.

«Αγαπάμε τη γη μας και αν ο αγωγός σπάσει, όλα θα χαθούν» σημειώνει η Αλαρντ. «Πρέπει να παλέψουμε για να προστατεύσουμε το νερό» προσθέτει. Βασική ανησυχία των αυτοχθόνων είναι ότι το ενδεχόμενο μόλυνσης του ποταμού Μιζούρι αλλά και το γεγονός ότι ο αγωγός Dakota Access Pipeline, που κατασκευάζει μια τεξανή πετρελαϊκή εταιρεία, περνά από εδάφη με ιστορική σημασία και ισχυρότατους συμβολισμούς για το έθνος των Ντακότα.

Ο ποταμός Μιζούρι αποτελεί τη βασική πηγή πόσιμου νερού για τον καταυλισμό των Ντακότα, ενώ μέλη της φυλής εξακολουθούν να ψαρεύουν σε αυτόν. «Επειδή θα πολεμήσουμε αυτόν τον γίγαντα, τα υπόλοιπα έθνη ήρθαν πάνω σε άλογα για να μας δείξουν την υποστήριξή τους» σημειώνει η Αλαρντ. «Γι' αυτό και η έφιππη πορεία είναι τόσο σημαντική για εμάς. Όλα τα έθνη μας ενώνονται. Και αυτός ο αγωγός είναι παράνομος» τονίζει.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης