ΕΚΤ: Η αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να γίνει σταδιακά λέει ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης

ΕΚΤ: Η αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να γίνει σταδιακά λέει ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης

«Δεν μπορείς να πας από κάποιο ποσό στο μηδέν μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Λουίς Μαρία Λίντε

ΕΚΤ: Η αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να γίνει σταδιακά λέει ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Μαρία Λίντε δήλωσε σήμερα πως θεωρεί σημαντικό η οποιαδήποτε τυχόν μείωση του όγκου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος να γίνει σταδιακά και σε κάθε περίπτωση όχι απότομα.

«Υπάρχει μια προθεσμία, τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, και βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του διότι δεν μπορείς να πας από κάποιο ποσό στο μηδέν μέσα σε 24 ώρες», σημείωσε ο Λίντε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Φλωρεντία, ερωτηθείς σχετικά από φοιτητές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει μέσα στον Δεκέμβριο εάν και κατά πόσον θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα και πέραν του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο που έχει ορίσει, ο οποίος είναι λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Κλείσιμο
Ο Λίντε διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Αυτά είναι μη συμβατικά μέτρα, τα οποία θα τερματιστούν μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί, που σημαίνει όταν ο πληθωρισμός επανέλθει κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%», επέμεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα κατέδειξαν ότι ο δανεισμός τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το 2%, διατηρώντας την πίεση που ασκείται στην ΕΚΤ να συνεχίσει την επιθετική πολιτική που ασκεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Λίντε, το να γίνει η μείωση του όγκου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με βραδύ ρυθμό είναι σημαντικό για τις αγορές.

«Για εμένα το να κινηθούμε αργά είναι πολύ σημαντικό, μόνο εάν κινηθούμε με βραδύ ρυθμό θα αποφύγουμε το να εκπλαγούν οι αγορές, διότι οι εκπλήξεις είναι επικίνδυνες», εξήγησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης