Κλιμακώνει την εκστρατεία κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση

Κλιμακώνει την εκστρατεία κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση

Εξαλλη, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν φείδεται σκληρών εκφράσεων 

Κλιμακώνει την εκστρατεία κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θα αποπειραθεί εντός της εβδομάδας να επισπεύσει την αποχώρηση από την εξουσία του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, τόσο στο κοινοβούλιο όπου διαθέτει την πλειοψηφία, όσο και στον δρόμο, καθώς έχει καλέσει σε μαζική κινητοποίηση των υποστηρικτών της μεθαύριο Τετάρτη.

«Πραξικόπημα», «δικτατορία», «διάλυση της συνταγματικής τάξης»: έξαλλη, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν φείδεται σκληρών εκφράσεων μετά την ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη από την εθνική εκλογική επιτροπή (CNE) ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η διαδικασία του ανακλητικού δημοψηφίσματος.

Αυτή η διαδικασία, που είχε κινηθεί εδώ και μήνες, αναμενόταν να μπει στην τελική ευθεία της αυτή την εβδομάδα με μια νέα συγκέντρωση υπογραφών.
Αύριο Τρίτη η συμμαχία Στρογγυλό Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD, κεντροδεξιά) έχει καλέσει να γίνει στο κοινοβούλιο μια συνεδρίαση η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε μια διαδικασία» με στόχο να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μαδούρο, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε μέσω της CNE «πραξικόπημα», κατά τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Χούλιο Μπόρχες.
Κλείσιμο

Μια απόφαση που ενέκρινε χθες το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας κάνει λόγο περί «διάπραξης πραξικοπήματος από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», και εξαγγέλλει ότι «τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από αυτό που θα αποφασιστεί την Τρίτη», προέβλεψε ο Χοσέ Ιγκνάσιο Ερνάντες, ειδικός σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου, για τον οποίο η χώρα βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα».

Καθώς η διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, η αντιπολίτευση εξετάζει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει την απομάκρυνση από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013 και η θητεία του οποίου τυπικά ολοκληρώνεται το 2019.

Επιρρίπτει στον αρχηγό του κράτους και πολιτικό κληρονόμο του θανόντα Ούγο Τσάβες (1999-2013) την ευθύνη για το γεγονός ότι η πετρελαιοεξαγωγική χώρα οδηγήθηκε σε οικονομικό ναυάγιο, καθώς δεν προέβλεψε ούτε αντέδρασε στην ραγδαία πτώση των τιμών του αργού στις αγορές. Η Βενεζουέλα πλήττεται από μια κρίση με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες της, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν ώρες στα σουπερμάρκετ ή στα φαρμακεία, όπου εφαρμόζεται δελτίο και τα ράφια είναι σχεδόν άδεια, ενώ οι τιμές ίπτανται.

Οι ελλείψεις αφορούν το 80% των τροφίμων και των φαρμάκων σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ενώ ο πληθωρισμός κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανεξέλεγκτος, καθώς υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 475% φέτος και το 1.660% το 2017. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι οι έξι στους δέκα πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της ανάκλησης του Μαδούρο από την εξουσία. Ο πρόεδρος βρίσκεται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, όπου αναζητεί τρόπους για να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επιδιώκει να καβαλήσει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας και καλεί σε μεγάλες διαδηλώσεις μεθαύριο σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του πάπα Φραγκίσκου –που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο– ανακοίνωσε έπειτα από μια συνάντηση που είχαν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι θα αρχίσει ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση την 30ή Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης