Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το Κιργιστάν έχασε το... σύνταγμά του

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το Κιργιστάν έχασε το... σύνταγμά του

Πολλοί βλέπουν το μυστήριο του εξαφανισμένου εγγράφου ως μια απόπειρα περισπασμού από επερχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, που θα περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το Κιργιστάν έχασε το... σύνταγμά του
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά οι πολιτικοί στο Κιργιστάν έχασαν το... σύνταγμα της χώρας τους.

Η απώλεια του συντάγματος (του σημαντικότερου επίσημου εγγράφου μιας χώρας) φέρεται να διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης στη βουλή για τις επερχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία. Όπως έγινε σύντομα αντιληπτό από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, κανείς τους κανείς από τους βουλευτές δεν γνώριζε πού βρισκόταν το αυθεντικό έγγραφο του συντάγματος, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της βουλής δήλωνε... άγνοια επί του θέματος.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του συντάγματος ενεκρίθη με δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2010 και περιλάμβανε αλλαγές που εκχωρούσαν περισσότερες αρμοδιότητες στην βουλή, περιορίζοντας την εξουσία του προέδρου της χώρας.

Κλείσιμο
Στις 19 Οκτωβρίου, μέλη της βουλής του Κιργιστάν έθεσαν ερώτημα για την ακριβή τοποθεσία του αυθεντικού εγγράφου του συντάγματος, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο με στόχο την εισαγωγή νέων τροπολογιών. Το πρόβλημα ήταν ότι... κανείς δεν ήξερε να απαντήσει, αφού το έγγραφο φαίνεται να έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Μερίδα των τοπικών ΜΜΕ φαίνεται να πιστεύει πως το μυστήριο του εξαφανισμένου εγγράφου είναι απλώς μια απόπειρα περισπασμού από επερχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, που θα περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κιργιστάν (ή Κιργιζία) έχει ιδιαίτερα ταραγμένο πολιτικό παρελθόν. Την άνοιξη του 2010, η βουλή υπέστη ακραίους βανδαλισμούς, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων που προκάλεσαν την ανατροπή του προέδρου Μπακίγιεφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης