Υπέρ της μετακίνησης των γαλλο-βρετανικών συνόρων ο Αλέν Ζιπέ

Υπέρ της μετακίνησης των γαλλο-βρετανικών συνόρων ο Αλέν Ζιπέ

Εν μέσω αναταραχών και επεισοδίων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή του Καλαί στη Γαλλία διαφαίνεται και μια μεγάλη ευκαιρία για την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς συμφωνίας Βρετανίας-Γαλλίας για τα σύνορα.

Υπέρ της μετακίνησης των γαλλο-βρετανικών συνόρων ο Αλέν Ζιπέ
Στη μετά Brexit εποχή όλα πρέπει και όλα θα αλλάξουν!

Εν μέσω αναταραχών και επεισοδίων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή του Καλαί στη Γαλλία διαφαίνεται και μια μεγάλη ευκαιρία για την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς συμφωνίας Βρετανίας-Γαλλίας για τα σύνορα.

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, προτείνει σήμερα και θα επιδιώξει, όπως μεταδίδει το Reuters, τη μεταφορά των συνόρων με τη Βρετανία από το Καλαί στη νότια Αγγλία, σε μία ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης που αντιμετωπίζει το Λονδίνο μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λειτουργία των συνόρων διέπεται από τη λεγόμενη συμφωνία Le Touquet, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1999 και ενημερώθηκε το 2000, το 2003 και το 2007.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αντίθετα με τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο βρετανικό τελωνείο μέσω του αεροδρομίου του Χίθροου, οι επιβάτες και τα οχήματα στο Καλαί περνούν όλους τους βρετανικούς ελέγχους ασφαλείας σε γαλλικό έδαφος πριν μπουν στη σήραγγα της Μάγχης ή στο φέρρυ.
Κλείσιμο

Το 2003, η Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν τον έλεγχο διαβατηρίων στη Γαλλία και αντίθετα, μετακινώντας, στην πράξη, τα βρετανικά σύνορα στην ηπειρωτική Γαλλία.

Αυτό έχει προκαλέσει τη συρροή των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές στο Καλαί.

«Το πρώτο μέλημα είναι η καταγγελία των συμφωνιών του Λε Τουκέ», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στις συμφωνίες που εγκαθίδρυσαν το σημερινό σύστημα συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε η επιλογή των ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή απορρίπτει να γίνεται στο γαλλικό έδαφος. Αυτό είναι δουλειά της Βρετανίας», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αλέν Ζιπέ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» και ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης