Γερμανία: Η ακροδεξιά Φράουκε Πίτρι «ψηφίζει» Ντόναλντ Τραμπ

Γερμανία: Η ακροδεξιά Φράουκε Πίτρι «ψηφίζει» Ντόναλντ Τραμπ

«Βλέπει κανείς ότι ο Τραμπ μπορεί να προσφέρει πιθανές εναλλακτικές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πίτρι

Γερμανία: Η ακροδεξιά Φράουκε Πίτρι «ψηφίζει» Ντόναλντ Τραμπ
Η επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πίτρι υποστήριξε σήμερα ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει μια προοπτική αλλαγής των αμερικανορωσικών σχέσεων, που θα μπορούσε να συμβάλει να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία προς όφελος του Βερολίνου.

Η Πίτρι, το κόμμα της οποίας καταγράφει το τελευταίο διάστημα άνοδο, γεγονός που συνέβαλε η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να υποστεί μια σειρά από βαριές ήττες σε κρατιδιακές εκλογές φέτος, τάχθηκε εξάλλου στη συνέντευξή της στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο «ισορροπημένης θέσης» έναντι της Ρωσίας από το Βερολίνο.

Η επικεφαλής της AfD τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας του ρόλου της στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν.

Κλείσιμο
Ερωτηθείσα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Πίτρι ανέφερε ότι πιστεύει πως «η δημοκρατική αλλαγή αφ' εαυτής δεν είναι κακή· αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο όμως δεν μπορούμε να το προβλέψουμε».
«Βλέπει κανείς ότι ο Τραμπ μπορεί να προσφέρει πιθανές εναλλακτικές» λύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πίτρι. «Το εάν και κατά πόσον θα τις εφαρμόσει δεν το γνωρίζουμε. Αλλά εάν η κυρία Κλίντον συνεχίσει στον δρόμο του Ομπάμα, τότε μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Στο χθεσινό ντιμπέιτ η Κλίντον υποστήριξε πως ο Τραμπ είναι «μαριονέτα» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Φράουκε Πίτρι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Πούτιν στο Βερολίνο χθες Τετάρτη, όταν η γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με θύματα αμάχους στη Συρία εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η AfD, ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 κι αρχικά καταφερόταν εναντίον των συμφωνιών στήριξης των οικονομιών χωρών μελών της ευρωζώνης σε κρίση, τα τελευταία χρόνια έκανε στροφή προς τα δεξιά και τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί εμφανώς να εκμεταλλευθεί τους φόβους των ψηφοφόρων εξαιτίας της έλευσης σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι Γερμανοί κεντρώοι πολιτικοί αποφεύγουν επί τούτου να εμπλακούν σε οποιονδήποτε διάλογο με την AfD. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε σήμερα ότι ο φόβος ωθεί τον κόσμο στον απομονωτισμό και ότι οι πολιτικοί πρέπει να συμβάλουν να αποτραπεί μια τέτοια πορεία.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ για τις γυναίκες, που ακόμη και η σύζυγός του έχει πει ότι «την προσβάλλουν», η Πίτρι είπε πως η κατάσταση στη Γερμανία όσον αφορά τον σεξισμό είναι «πολύ αλλόκοτη».

«Έχουμε πολιτικούς στη Γερμανία που δέχονται επίθεση διότι αποκάλεσαν κάποια "ποντικάκι" ή "αγαπημένη" ή κάτι τέτοιο — κι αυτό προκαλεί σάλο στα γερμανικά ΜΜΕ», ανέφερε η επικεφαλής της AfD. «Δεν βλέπουμε να προκαλείται τέτοιος σάλος όταν γυναίκες παρενοχλούνται, δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες», υποστήριξε η ίδια.

Η Φράουκε Πίτρι απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ ότι συναντήθηκε με την Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), τον περασμένο Ιούλιο. «Κατά τη γνώμη μου, η καγκελάριος θα όφειλε να συναντηθεί με την κυρία Λεπέν, η οποία μπορεί να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας την επόμενη χρονιά», υποστήριξε.

Η επικεφαλής της AfD αναφέρθηκε με τον χαρακτηρισμό «καταστροφική» στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο διάλυσης. Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκιά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης