Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ

Δεν επιθυμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας των Ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, έπειτα από μία συνάντηση με την ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματός του στη Μαδρίτη, η οποία διήρκησε περισσότερο από 11 ώρες.

«
Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν… 
Είμαι υπερήφανος για την θητεία μου ως γενικός γραμματέας και υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου
Κλείσιμο
», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος τασσόταν εναντίον του και υπέρ της αποχής στην ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να μείνει στην εξουσία. Τελικά συγκεντρώθηκαν 109 ψήφοι υπέρ του και 133 εναντίον τους.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας βρίσκεται σε κρίση, με την ηγεσία να είναι διχασμένη καθώς τα 17 από τα 38 μέλη της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν την Τετάρτη και απαίτησαν ο Σάντσεθ να αποχωρήσει προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ο Σάντσεθ δεν επιθυμούσε το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP) κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

«Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης