Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη Ρωσία για το λουτρό αίματος στο Χαλέπι

Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη Ρωσία για το λουτρό αίματος στο Χαλέπι

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες - Οι ασθενείς περιμένουν τους τραυματίες να πεθάνουν για ένα κρεβάτι στην εντατική

Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη Ρωσία για το λουτρό αίματος στο Χαλέπι
Τέλος δεν έχει η αιματοχυσία στη Συρία,  με τις αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζουν να πλήττουν στόχους και να αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες 338 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, ενώ 846 τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους 106 παιδιά.

«
Ζητούμε τέσσερα πράγματα: Σταματήστε τις δολοφονίες, σταματήστε τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων υγείας, αφήστε τους τραυματίες και τους ασθενείς να φύγουν και αφήστε να έρθει βοήθεια
Κλείσιμο
», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ο Ρικ Μπρέναν, ο οποίος είναι επικεφαλής για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως από τις αεροπορικές επιδρομές δεκάδες είναι οι σοβαροί τραυματισμοί, κάνοντας λόγο για τραύματα από θραύσματα, εγκαύματα, τραύματα στο κεφάλι, το στήθος και την κοιλιακή χώρα, ακρωτηριασμοί, κατάγματα. 

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως ο ΠΟΥ έχει ετοιμάσει προμήθειες για 140.000 ανθρώπους αλλά η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν επιτρέπει την αποστολή τους.

Ερωτηθείς αν ο ΠΟΥ έλαβε άδεια από το συριακό καθεστώς για την αποστολή βοήθειας, ο Μπρέναν δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πρόσθεσε πως συνομίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Συρίας. 

Από την άλλη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη Ρωσία και τους συμμάχους της για το λουτρό αίματος στο Χαλέπι.  

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, η ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τις ρωσικές δυνάμεις να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, προειδοποιώντας ότι βρίσκονται πίσω από  λουτρό αίματος στην πόλη. 

«Οι βόμβες πέφτουν σαν βροχή από τα αεροσκάφη των συμμάχων της Συρίας και όλο το ανατολικό Χαλέπι έχει γίνει μία γιγάντια περιοχή εξολόθρευσης», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Σίσκο Βιγιαλόνγκα. 

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους τυχαίους βομβαρδισμούς και η Ρωσία ως απαραίτητος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας έχει την ευθύνη να ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσει αυτό», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου τα λιγοστά εναπομείναντα νοσοκομεία του ανατολικού Χαλεπίου δέχθηκαν 278 σορούς, εκ των οποίων 96 παιδιών. 

«Όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείες είναι πλήρεις. Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν τους άλλους να πεθάνουν ώστε να μετακινηθούν στα διαθέσιμα κρεβάτια της μονάδας εντατικής θεραπείας», είπε ο Αμπού Γουασίμ, διοικητής ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 

«Έχουμε μόνο τρεις χειρουργικές αίθουσες και εχθές μόνο, έπρεπε να κάνουμε περισσότερες από 20 επεμβάσεις κοιλιακής χώρας», εξήγησε ο Γουασίμ τονίζοντας πως το προσωπικό εργάζεται για περισσότερες από 20 ώρες την ημέρες.

Άλλωστε, όπως είπε: «Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους και να αφήσουν τον κόσμο να πεθάνει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης