Δάκρυα και συγκίνηση για τον Πέρες - Δεκάδες ηγέτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο ηγέτη

Δάκρυα και συγκίνηση για τον Πέρες - Δεκάδες ηγέτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο ηγέτη

Δείτε την ιστορική χειραψία Αμπάς - Νετανιάχου - Ομπάμα: «Ο Σίμον ανήκει στην κατηγορία των γιγάντων του 20ού αιώνα όπως ο Νέλσον Μαντέλα» - Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του - Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Ισραήλ για το τελευταίο αντίο στον Πέρες 

Δάκρυα και συγκίνηση για τον Πέρες - Δεκάδες ηγέτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο ηγέτη
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και ηγέτες απ' όλο τον κόσμο αποχαιρέτισαν σήμερα τον Σίμον Πέρες,
τον αρχιτέκτονα των συμφωνιών του Όσλο, με τις ισραηλινές αρχές να βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή τυχόν ταραχών. 

Πλήθος ξένων ηγετών, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς -ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ για πρώτη φορά από το 2010- είπαν το ύστατο χαίρε στον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ, μία ιστορική φυσιογνωμία. 

Κλείσιμο
Η κηδεία του Πέρες έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ 
Μπαράκ Ομπάμα
, ο Γάλλος ομόλογός του,Φρανσουά Ολάντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ της Ισπανίας. Η Αίγυπτος εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι ενώ δύο πρώην πρόεδροι, ο Μπιλ Κλίντον και ο Νικολά Σαρκοζί, έδωσαν το «παρών» στην κηδεία. 

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Στην τελετή εκφώνησε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ΤΕλ Αβίβ στην κηδεία του Πέρες έδωσαν το «παρών» συνολικά 20 πρόεδροι και 15 υπουργοί Εξωτερικών.

Iστορική χειραψία Αμπάς - Νετανιάχαου 

Τα φλας άστραψαν όταν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, έδωσαν τα χέρια στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ. Η παρουσία του Αμπάς στην κηδεία έγινε την ώρα που Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συνεχίζουν το διάλογο των κωφών για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αμπάς και Νετανιάχου έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ταυτόχρονα όμως εκτοξεύσουν αλληλοκατηγορίες για το αδιέξοδο στις διπλωματικές προσπάθειες.  

Στην κηδεία του Σίμον Πέρες, τον Αμπάς συνόδευσαν και τέσσερις Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφία 







Koσμοσυρροή στο τελευταίο αντίο 

Ο Μπιλ Κλίντον






 Ο Μπαράκ Ομπάμα 



H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία -υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών- μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου ετάφη ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ














Η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άνγκελα Μέρκελ, υπογράφει στο βιβλίο των συλλυπητηρίων


Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του



Στο βήμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου

Νετανιάχου: Μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ και για τον κόσμο ο Πέρες

«Μεγάλο άνδρα» για το Ισραήλ και τον κόσμο χαρακτήρισε τον Σιμόν Πέρες, στην επικήδεια ομιλία του για τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. 

«Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε», είπε ο Νετανιάχου.

Στο βήμα ο Μπιλ Κλίντον: «Ας θυμηθούμε το φωτεινό του χαμόγελο»



Τα τρία παιδιά του Πέρες 
 

Στο βήμα και ο Μπαράκ Ομπάμα




Mπαράκ Ομπάμα: Ο Σίμον δεν σταμάτησε να ονειρεύεται ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την συνεισφορά του Σίμον, όπως τον αποκάλεσε, στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

«Δεν σταμάτησε να ονειρεύεται ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Δεν είδε όμως το όνειρό του να εκπληρώνεται», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.  Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της επικήδειας ομιλίας του σημείωσε την ασυνήθη παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: είναι «η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ «των γιγάντων του 20ού αιώνα», όπως ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. «Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ», είπε.

Πέντε λεπτά κράτησε η διαδικασία της ταφής 


Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ όπου έγινε η κηδεία του μεγάλου ηγέτη, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων ανέπτυξε εκατοντάδες πράκτορες. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, διευκρίνισε η αστυνομία. 

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Σίμον Πέρες, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Όσλο που έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του '90, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό. 

Για τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων ο Πέρες είχε πει χαρακτηριστικά: «Η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, που θα συνυπάρχουν εν ειρήνη είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος για τον τερματισμό της τρομοκρατίας, της βίας και του μίσους».

Από γεράκι ο Πέρες έγινε περιστέρι...

«Δεν άλλαξα εγώ. Πιστεύω ότι η κατάσταση άλλαξε. Όσο η ύπαρξη του Ισραήλ τελούσε υπό απειλή, ήμουν αυτό που αποκαλείτε γεράκι... Από τη στιγμή που αισθάνθηκα ότι οι Άραβες ήταν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, είπα ότι αυτό είναι που θα προτιμούσαμε και εμείς», είχε δηλώσει στο περιοδικό Time τον Φεβρουάριο.

Τα τελευταία δύο 24ωρα η σορός του Πέρες είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μπροστά από το κοινοβούλιο του Ισραήλ. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και εκατοντάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. 

Χθες, Πέμπτη, κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιουλί - Γιοέλ Έντελσταϊν.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης