Το κρίσιμο ντιμπέιτ της Χίλαρι με τον Τραμπ και τον εαυτό της

Το κρίσιμο ντιμπέιτ της Χίλαρι με τον Τραμπ και τον εαυτό της

Η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τη θέση του προέδρου στις ΗΠΑ μόλις ξεκίνησε - Η υποψήφια των Δημοκρατικών θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» όχι μόνο για τις θέσεις της αλλά και για τα θέματα υγείας που φαίνεται να την απασχολούν το τελευταίο διάστημα 

Το κρίσιμο ντιμπέιτ της Χίλαρι με τον Τραμπ και τον εαυτό της
Άρχισε λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα στο πανεπιστήμιο Χόφστρα, κοντά στη Νέα Υόρκη, η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η υποψήφια των Δημοκρατικών ντυμένη στα κόκκινα και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αντάλλαξαν μια χειραψία πριν λάβουν θέση.

Στην πρώτη, κρίσιμη αναμέτρησή τους – θα ακολουθήσουν άλλες δύο – η Κλίντον και ο Τραμπ παρουσιάζουν τις θέσεις τους για ζητήματα όπως η ασφάλεια, η οικονομία και η διακυβέρνηση της χώρας.


Κλείσιμο

Δείτε εδώ το debate Χίλαρι με Τραμπ



  

Έπειτα από περίπου ένα χρόνο σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, με «δηλητηριώδη» βέλη να εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές, έφτασε η στιγμή του πρώτου από τα τέσσερα συνολικά ντιμπέιτ πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι δύο αντίπαλοι ακονίζουν τα ξίφη τους με συντονιστή τον δημοσιογράφο του NBC, Λέστερ Χολτ.

Τα βλέμματα των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν  την 90λεπτη τηλεοπτική μάχη αναμένεται να εστιάσουν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, έπειτα από την έντονη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται το  Newsweek μπορεί η Κλίντον να έχει συμμετάσχει σε δέκα ντιμπέιτ, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον Τραμπ, όμως, εκείνη θα κριθεί πιο σκληρά από τους τηλεθεατές. Αν ωστόσο η υποψήφια των Δημοκρατικών καταφέρει να αποκρούσει τα πυρά του εκκεντρικού και για πολλούς γραφικού επιχειρηματία, τότε θα αναδειχθεί νικήτρια της πρώτης τηλεμαχίας. 

Ο Κρεγκ Λαμάι, καθηγητής του πανεπιστημίου Northwestern μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίο η Κλίντον θα χειριστεί τον Τραμπ θα αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση. 

Από την άλλη, ο δημοσιογράφος Τζιμ Λέρερ, ο οποίος για τον τηλεοπτικό σταθμό PBS συντόνισε περίπου 12 τηλεμαχίες δήλωσε στο περιοδικό Time ότι το στοιχείο που αλλάζει τη δυναμική είναι το γεγονός ότι θα βρίσκονται αμφότεροι στη σκηνή και θα μιλούν ο ένας στον άλλον. «Αυτό το κάνει πολύ ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο από ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο Λέρερ.

Η 90λεπτη συζήτηση θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ABC, CBS, NBC, CNN, Fox, Fox News, MSNBC,  C-SPAN, PBS καθώς και μέσω Facebook και Twitter που θα πραγματοποιήσουν live-streaming.

Ειδικοί εκτιμούν πως η τηλεθέαση θα ξεπεράσει τα 67,2 εκατ. που είχαν παρακολουθήσει το ντιμπέιτ του 2012 ανάμεσα στον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι θα αγγίξει τα 80 εκατ. που παρακολούθησαν εκείνο ανάμεσα στον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Τζίμι Κάρτερ το 1980.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πώς η Κλίντον πρόκειται να κάνει τη διαφορά από τη γραμμή Ομπάμα, ώστε να προστατευθούν οι ΗΠΑ από την τζιχαντιστική απειλή.  Την ίδια στιγμή δεν θα αποτελέσει έκπληξη να τεθεί το ζήτημα της υγείας της Κλίντον, αλλά και για ποιο λόγο απέκρυψε αρχικά ότι έπασχε από πνευμονία. Στο πλαίσιο της «μυστικοπάθειας» θα τεθεί η υπόθεση «email»  που παραλίγο να «κάψει» την Κλίντον και απασχόλησε τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. 

Το στοίχημα για την υποψήφια των Δημοκρατικών ενδέχεται να αποδειχθεί μεγάλο, καθώς θα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους και δη τους αναποφάσιστους.

Από την άλλη, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος ούτε για τον Τραμπ, ο οποίος  είναι λιγότερο προετοιμασμένος από την αντίπαλό του. 

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο θα είναι το περίφημο  τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, η προσέγγισή του στο θέμα των πυρηνικών, η στάση του για την κλιματική αλλαγή, την οποία χαρακτηρίζει «μη αληθή», ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η θέση του απέναντι στις γυναίκες που συχνά έχει προσβάλει με τα υποτιμητικά του σχόλια. 

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τραμπ είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι «δεν είναι παράφρων» και ότι έχει προεδρικές ικανότητες. Βέβαια, ο ίδιος μετατρέπει τις αδυναμίες του σε προνόμιο, εξηγώντας πως παρότι δεν έχει πολιτική εμπειρία είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ συχνά ισχυρίζεται  ότι μιλάει ανοιχτά στους πολίτες χωρίς να εμπλέκεται σε «πολιτικάντικα» παιχνίδια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ημέρα των προεδρικών εκλογών, λοιπόν, ξεκινά επίσημα με την αποψινή πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση, ενώ με αγωνία θα περιμένουν τα επιτελεία των δύο πολιτικών για τις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης