ΕΕ: Η συμφωνία TTIP μπορεί να επανέλθει με νέο όνομα

ΕΕ: Η συμφωνία TTIP μπορεί να επανέλθει με νέο όνομα

Αιχμές από τους υπουργούς Οικονομικών για την αμερικανική ηγεσία

ΕΕ: Η συμφωνία TTIP μπορεί να επανέλθει με νέο όνομα
Το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο η υπερατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την οριστικοποίηση του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων με την παρούσα μορφή της.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους της ΕΕ, για όσο διάστημα παραμένει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι αδύνατη η συνέχιση των συνομιλιών. Από τους ίδιους κύκλους, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία, με την παρούσα μορφή της, «πέθανε».

Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Reinhold Mitterlehner δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα να επανέλθουμε στις συζητήσεις, με ένα διαφορετικό όνομα», μετά τις αμερικανικές εκλογές. «Οι διαπραγματεύσεις για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου γινόταν μέχρι σήμερα πίσω από κλειστές πόρτες», πρόσθεσε ο Αυστριακός πολιτικός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ηγεσίες που συμμετείχαν στις «μυστικές συζητήσεις».
Κλείσιμο

Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Πέτερ Ζίγκα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Δεν είναι ρεαλιστικό» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των 28 της Ένωσης, παραδέχθηκε κατόπιν ότι «αυτό θα έμοιαζε όλο και περισσότερο απίθανο». Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, τον Ιανουάριο του 2017. Όμως, οι διαπραγματεύσεις, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Αυστρία, δεν "παγώνουν" προς το παρόν, πρόσθεσε η Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης «τουλάχιστον 20» υπουργοί Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μια πηγή της Ένωσης. Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σε μια ανοικτή επιστολή πριν από τη Σύνοδο.

«Είναι η πρώτη φορά που πολλά Κράτη –πιστεύω, σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη– υπέδειξαν ότι δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και ότι πρέπει, υπό μια νέα αμερικανική διοίκηση, να ξεκινήσουμε σε νέες βάσεις» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης