Προάγγελος εξελίξεων για τις βουλευτικές του '17 η εκλογική πανωλεθρία της Μέρκελ;

Προάγγελος εξελίξεων για τις βουλευτικές του '17 η εκλογική πανωλεθρία της Μέρκελ;

Για πρώτη φορά στην τοπική βουλή, μπαίνουν έξι κόμματα με την Αριστερά να ενισχύεται και το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" να φθάνει σχεδόν το 15% - Το κόμμα της Μέρκελ καταγράφει το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, γύρω στο 18% με μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke


Προάγγελος εξελίξεων για τις βουλευτικές του '17 η εκλογική πανωλεθρία της Μέρκελ;
Πολιτικές ανατροπές στο Βερολίνο, ένα 24ωρο μετά το «χαστούκι» που δέχτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες, που  εξελίσσονται ως τον πιο αδύναμο κρίκο στην κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού (groko).

Με τον γερμανικό Τύπο να περιμένει εναγωνίως την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, της μεγάλης χαμένης των χθεσινών τοπικών, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν πως το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών απέναντι στην πολιτική των ανοικτών θυρών που εφαρμόζει η Μέρκελ στο προσφυγικό.

Για πολλούς αναλυτές, μάλιστα, το χθεσινό αποτέλεσμα στο Βερολίνο μπορεί να είναι προάγγελος εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017. 

Κλείσιμο
Τα δύο μεγάλο κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες που ήρθαν χτες πρώτοι με ποσοστό μόλις 22,6% και οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό 17% αποσπώντας την δεύτερη θέση, πίνουν το πικρό ποτήρι της... ήττας καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαζί ούτε το 50% των ψήφων στο Βερολίνο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην τοπική βουλή, μπαίνουν έξι κόμματα με την Αριστερά να ενισχύεται και το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" με το... καλημέρα  να φθάνει σχεδόν το 15%. 
     
Η Μέρκελ βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς το κόμμα της καταγράφει το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης γύρω στο 18% με μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke.


Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο: τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς.  Πολλοί θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία.

«Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», δηλώνει ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος, Μίχαελ Μίλερ, που βρέθηκε στη δίνη επικριτικών σχολίων από την Γερμανίδα καγκελάριο λίγα 24ωρα προτού στηθεί η κάλπη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι «δεν πανηγυρίζει κιόλας», καθώς το κόμμα του έχασε περίπου 6% στο Βερολίνο. 
     
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του Βερολίνου δεν είναι ευχάριστο για το κόμμα του.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν το αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι "όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε". Θεωρεί ωστόσο ότι "στο Βερολίνο το αποτέλεσμα κρίθηκε κυρίως σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος". Στους κερδισμένους της βραδιάς περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που με το ...καλημέρα - συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου - φθάνει σχεδόν το 14%.   "Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία", δηλώνει ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι. Η αντιπρόεδρος του κόμματος, Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD "είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια".

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος "FDP". Εκτός Βουλής μένει το «Κόμμα των Πειρατών» και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερά.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Βερολίνου έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 2011):

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38 
Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31
Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27
Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25
Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12
Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες -Καμία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης