Κατάθεση «βόμβα» στις Φιλιππίνες: «Ο Ντουτέρτε διέταξε τη δολοφονία 1000 ανθρώπων σε 25 χρόνια»

Κατάθεση «βόμβα» στις Φιλιππίνες: «Ο Ντουτέρτε διέταξε τη δολοφονία 1000 ανθρώπων σε 25 χρόνια»

Σύμφωνα με πρώην μέλος ενός «τάγματος θανάτου» που εκτελούσε εντολές του πολιτικού, στους στόχους περιλαμβάνονταν και πολιτικοί του αντίπαλοι - Είχε σκοτώσει και ο ίδιος έναν πράκτορα με ένα Uzi

Κατάθεση «βόμβα» στις Φιλιππίνες: «Ο Ντουτέρτε διέταξε τη δολοφονία 1000 ανθρώπων σε 25 χρόνια»
Σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν του Ροντρίγκο Ντουτέρτε αποκάλυψε με σημερινή του κατάθεση στη Γερουσία ο Έντγκαρ Ματομπάτο, πρώην μέλος ενός «τάγματος θανάτου» που υποστηρίζει ότι δεχόταν εντολές από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, όταν εκείνος ήταν απλώς δήμαρχος του Νταβάο.

Σύμφωνα με την κατάθεση «βόμβα» του Ματομπάτο, ο Ντουτέρτε είχε διατάξει την διαβόητη παραστρατιωτική ομάδα Davao Death Squad να σκοτώσει περίπου 1000 άτομα μέσα σε περίοδο 25 ετών. Αυτές οι εκτελέσεις δεν αφορούσαν μόνο σε εγκληματίες, όπως επισήμανε το πρώην μέλος της ομάδας, αλλά και σε πολιτικούς αντιπάλους του αδίστακτου δημάρχου (και μετέπειτα προέδρου της χώρας).

Όπως ισχυρίζεται ο Ματομπάτο, ο Ντουτέρτε δεν περιοριζόταν μόνο σε εντολές αλλά είχε και ο ίδιος εκτελέσει εν ψυχρώ με ένα Uzi έναν πράκτορα του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

«Η δουλειά μας ήταν να σκοτώνουμε εγκληματίες όπως εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές, απαγωγείς», είπε ο 57χρονος μάρτυρας, ο οποίος εκλήθη να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας της Γερουσίας για την αμφιλεγόμενη δράση του Ντουτέρτε όταν κατείχε το αξίωμα του δημάρχου. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, είχαν μπει και άλλα άτομα στο στρόχαστρο της ομάδας κατ' εντολή του σημερινού προέδρου των Φιλιππινών, όπως πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά και κοντινοί τους συνεργάτες.
Κλείσιμο

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν η εντολή να δολοφονηθούν οι τέσσερις σωματοφύλακες ενός πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος θα κατέβαινε εναντίον του στις εκλογές εκείνη την περίοδο. Ο λόγος ήταν, προφανώς, να τρομοκρατηθεί και να αποσυρθεί ή ακόμα και να καταστεί ευάλωτος σε νέο χτύπημα, αυτή τη φορά εναντίον του.

Το 1993, συνέχισε ο μάρτυρας, η ομάδα του τραυμάτισε έναν πράκτορα που εργαζόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από μια «μάχη» σε ένα μπλόκο της αστυνομίας. «Ο δήμαρχος Ντουτέρτε ήταν εκείνος που τον αποτελείωσε», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη σκηνή που ο πολιτικό άδειασε δύο γεμιστήρες Uzi πάνω στο σώμα του τραυματισμένου άντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων χαρακτήρισε μυθεύματα τις κατηγορίες του μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για το παρελθόν του Φιλιππινέζου προέδρου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης