Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Καραϊβική έχει έλλειψη σε καρύδες!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Καραϊβική έχει έλλειψη σε καρύδες!

Οι φυτείες της Καραϊβικής έχουν συρρικνωθεί κατά 17% από το 1994 και η περιοχή αρχίζει να... στερεύει από το πιο γνωστό προϊόν της

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Καραϊβική έχει έλλειψη σε καρύδες!
Η Καραϊβική βιώνει έλλειψη ενός εκ των πιο εμβληματικών προϊόντων της.

Οι πλούσιες χώρες καταναλώνουν τεράστια ποσοστά καρυδών. Η Starbucks τις θέλει για τα latte της, η Rihanna προωθεί το νερό καρύδας ως trendy και καλό για άθληση, ενώ η τιμή του κοκοφοινικέλαιου έχει αυξηθεί κατά 50% τον τελευταίο, μόλις, χρόνο.

Η Καραϊβική είναι συνώνυμη με την καρύδα, οπότε και οι αγρότες της θα έπρεπε να χρυσαφίζουν. Παρόλα αυτά, για πολλούς λόγους, αυτό δεν ισχύει. Καταιγίδες, ξηρασίες, ζωύφια που μετακινούν την Lethal Yellowing αρρώστια των κοκοφοινίκων, έχουν καταστρέψει ολόκληρες φάρμες.

Κλείσιμο
Οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει να επενδύσουν σε νέα δέντρα ή σε λιπάσματα για τη βελτίωση της παραγωγής. Οι φυτείες της Καραϊβικής έχουν συρρικνωθεί κατά 17% από το 1994 και η περιοχή αρχίζει να... στερεύει από το πιο γνωστό προϊόν της.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που κανείς δεν περίμενε, αφού πριν από είκοσι χρόνια οι καρύδες φέρονταν ως υπεύθυνες αύξησης της χοληστερίνης. Σήμερα, το γάλα καρύδας είναι πιο... υγιεινό από το αγελαδινό, αλλά παίζει και μεγάλο ρόλο στις "fit"συνταγές φαγητού.

Αυτό, όμως, που θεωρείται το καλύτερο από όλα είναι το νερό καρύδας το οποίο είναι πλούσιο σε ποτάσιο και άλλους ηλεκτρολύτες. Η αγορά του αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. δολάρια μέχρι το 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης