Πυρά από παντού: Oι Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν από τη Μέρκελ να τους αδειάσει τη γωνιά

Πυρά από παντού: Oι Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν από τη Μέρκελ να τους αδειάσει τη γωνιά

O γερμανικός Τύπος επιρρίπτει ευθύνες στην Γερμανίδα καγκελάριο για το εκλογικό Βατερλό ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι η Μέρκελ παραβίασε δύο κανόνες της γερμανικής πολιτικής


Πυρά από παντού: Oι Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν από τη Μέρκελ να τους αδειάσει τη γωνιά
Πυρά κατά της Άνγκελα Μέρκελ
εκτοξεύουν τις τελευταίες ώρες οι Βαυαροί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές, ο γερμανικός Τύπος αλλά και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» μετά
την εκλογική πανωλεθρία του κόμματός της στην εκλογική της περιφέρεια. 

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να τους... αδειάσει τη γωνιά με τον γερμανικό και το γαλλικό Τύπο να επισημαίνουν ότι η Μέρκελ έχει μία ιστορική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα της γερμανικής Κεντροδεξιάς στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία. 
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για αποσυναρμολόγηση του κόμματος της Μέρκελ.

Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, ξεσπάθωσε σήμερα το πρωί κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» εμμέσως πλην σαφώς ότι η θέση της στο κόμμα απειλείται... μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - κόλαφο στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο- Δυτική Πομερανία, την εκλογική της περιφέρεια. 

Αλλά και ο γερμανικός Τύπος επιρρίπτει ευθύνες στην Γερμανίδα καγκελάριο για το εκλογικό Βατερλό ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι η Μέρκελ παραβίασε δύο κανόνες της γερμανικής πολιτικής:

1ον: Επέτρεψε να αναδυθεί ένα κόμμα δεξιά των Χριστιανοκοινωνιστών, των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών δηλαδή, οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος αρμόδιοι για τη διαχείριση δεξιών ρευμάτων σε τμήματα του πληθυσμού, και 2ον: Η Μέρκελ διακυβεύει τη διάλυση της παραδοσιακής δεξιάς.

  
Ο πολιτικός αναλυτής Ματίας Γιούνγκ δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Η επιτυχία της Μέρκελ το 2017 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν οι Χριστιανοδημοκράτες θα είναι στο σύνολό τους ενωμένοι. Επί του παρόντος το κόμμα της Μέρκελ αποσυναρμολογείται την ώρα που ακούγονται πολλές "φωνές" που ζητούν την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος». 

Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, CSU, επέκρινε δριμύτατα τη Μέρκελ: «Η κατάσταση για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση απειλείται σε σημαντικό βαθμό... Αυτή δεν είναι η πολιτική του Βερολίνου», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι διχασμένη και η εμπιστοσύνη χάνεται γρήγορα». 

Για ιστορική ευθύνη της Μέρκελ κάνουν λόγο τα γερμανικά και γαλλικά δημοσιεύματα  

Die Welt


Τον εκλογικό κόλαφο για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt που διερωτάται: «Γιατί η Μέρκελ προσάρμοσε μέχρι στιγμής μόνο την πολιτική της και όχι και τη ρητορική της; Γιατί επιμένει στο ότι "θα τα καταφέρουμε" αντί να πει "λάβαμε το μήνυμα", όπως έλεγε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά από εκλογικές ήττες; Το επιχείρημα περί ενός πολιτικού ή και προσωπικού εγωισμού είναι γελοίο». 

Stuttgarder Zeitung

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung επισημαίνει: «Δεν θα ήταν καλό για τους Χριστιανοδημοκράτες εάν ενέδιδαν στις πιέσεις για επίδειξη μεγαλύτερης σκληρότητας. Πρώτον, διότι πολλά από τα συμπεφωνημένα μέτρα δεν δείχνουν ακόμη αποτέλεσμα. Δεύτερον, η εμπειρία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν να δίνουν την ψήφο τους στο πρωτότυπο, παρά σε εκείνον που προσπαθεί να το αντιγράψει. Την ίδια ώρα όμως για πολλούς επικριτές της το σημαντικότερο δεν είναι η ουσία του ζητήματος αλλά η καθαίρεση της Μέρκελ εν είδει τιμωρίας για το γεγονός ότι επέτρεψε σε τόσους πολλούς ανθρώπους να έρθουν στη Γερμανία».

Tagesspiegel 

Για την Ταgesspiegel οι επιτυχίες της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» οφείλονται κυρίως στην απουσία εκπροσώπησης ανήσυχων πολιτών στα υπόλοιπα κόμματα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μία γενικευμένη εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ την οποία ενισχύει η άγνοια, η ξενοφοβία και η αρνητική στάση έναντι θρησκειών. Τα πολλά και διαφορετικά καθιστούν δύσκολη την αντιπαράθεση με το κόμμα.  

Le Monde

Δριμεία επίθεση στη Μέρκελ κάνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «H Μέρκελ παραβίασε δύο κανόνες της γερμανικής πολιτικής: Πρώτα απ΄όλα επέτρεψε να αναδυθεί ένα κόμμα δεξιά των Χριστιανοκοινωνιστών, των βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος αρμόδιοι για τη διαχείριση δεξιών ρευμάτων σε τμήματα του πληθυσμού.Και επιπλέον διακυβεύει τη διάλυση της παραδοσιακής δεξιάς...Η Ευρώπη δεν μπορεί να το τέλος της γερμανικής εξαίρεσης. Η χώρα έχει καταφέρει να μένει αλώβητη σε εθνικές εκλογές από υπερεθνικιστικά ρεύματα. Εκεί ακριβώς έγκειται και η ιστορική ευθύνη της Μέρκελ. Με τη δημοτικότητά της να ολισθαίνει έχει ένα χρόνο στη διάθεσή της για να μας πείσει. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης