Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ

Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ

Επειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο

Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ
Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

"Ναι, πέθανε", δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο για τη διακυβέρνηση της πλέον πολυάνθρωπης χώρας της κεντρικής Ασίας. Η ουζμπεκική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αμέσως την πληροφορία. Σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι η υγεία του Καρίμοφ είχε επιδεινωθεί απότομα.

Κλείσιμο
Η Δύση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν επί μακρόν τον Καρίμοφ για την αυταρχικότητά του στην άσκηση της εξουσίας από το 1989, πρώτα ως αρχηγός του κομμουνιστικού Κόμματος της σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια ως πρόεδρος της ανεξάρτητης δημοκρατίας από το 1991.

Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο. Σύμφωνα με αναλυτές, η μεταβίβαση της εξουσίας είναι πιθανόν να αποφασιστεί πίσω από κλειστές πόρτες από μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας του θανόντα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, μια ανοικτή αναμέτρηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα των 32 εκατομμυρίων που έχει γίνει στόχος ενόπλων ισλαμιστών.
Το Ουζμπεκιστάν, πλούσιο σε χρυσό και φυσικό αέριο, είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας βάμβακος.

Μια νύξη για τον διάδοχο του Καμίροφ μπορεί να υπάρξει στην κυβερνητική ανακοίνωση για τον θάνατό του --που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα-- στην οποία μπορεί να ορίζεται το πρόσωπο που θα ηγηθεί της επιτροπής που θα είναι αρμόδια για την οργάνωση της κηδείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης