Η Βαλένθια βάφτηκε στα κόκκινα: Χαμός στο φεστιβάλ ντομάτας!

Η Βαλένθια βάφτηκε στα κόκκινα: Χαμός στο φεστιβάλ ντομάτας!

Πώς ξεκίνησε το έθιμο - Οι κανόνες και η εμπορική εκμετάλλευση

Η Βαλένθια βάφτηκε στα κόκκινα: Χαμός στο φεστιβάλ ντομάτας!
Χτες, ήταν η τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, για το 2016. Και αυτό, στην Ισπανία, αλλά και στους «μυημένους» σημαίνει ένα πράγμα. Ντομάτα, ντομάτα και πάλι ντομάτα. Το Μπουνιόλ, ένα μικρό χωριό, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Βαλένθια, βάφεται κόκκινο, κολλάει, μυρίζει ντομάτα, ξεχειλίζει από φωνές και διασκέδαση και οι κάτοικοί του, από 9.000, ξεπερνούν τις 50.000.

Κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, διεξάγεται στην πόλη Μπουνιόλ της Ισπανίας ο περίφημος ντοματοπόλεμος «La Tomatina» και αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη της πόλης, Αγίου Λουδοβίκου (Μπερτράν) και της Παναγίας.

Κλείσιμο
Κανείς δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο, όμως υπάρχει ένας αστικός μύθος, που μοιάζει ως ο πιο πιστευτός

Έχει να κάνει με το 1945, όταν κατά τη διάρκεια μιας καρναβαλικής εκδήλωσης με την ονομασία «Gigantes y Cabezudos», μια παρέα νεαρών συνεπλάκη χρησιμοποιώντας ως όπλα τα λαχανικά ενός παρακείμενου μανάβικου. Η τοπική αστυνομία επενέβη και διέλυσε τον «πόλεμο».



Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, μόνο που αυτή τη φορά οι νεαροί ήταν οπλισμένοι με ντομάτες, που έφεραν από το σπίτι τους. Η αστυνομία σταμάτησε εκ νέου τον ντοματοπόλεμο και μάλιστα απαγόρευσε την επανάληψή του. Ήταν η εποχή που την Ισπανία κυβερνούσε ο δικτάτορας Φράνκο, ο νικητής του τριετούς εμφυλίου πολέμου (1936-1939).

Οι νεαροί, όμως, αψηφούσαν τις απαγορεύσεις και τις συλλήψεις και κάθε χρόνο επιδίδονταν στο αγαπημένο τους σπορ. Το 1957 ήταν μία κομβική χρονιά για την καθιέρωση του εθίμου. Μία νεανική ομάδα αποφάσισε να γιορτάσει την «Κηδεία της Ντομάτας» με μουσική και θεατρικά δρώμενα. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την περιφορά του φερέτρου της ντομάτας, δια μέσου των κεντρικών οδών της πόλης, συνοδεία επικήδειων εμβατηρίων.



Μόνο τότε η τοπική κοινωνία κατανόησε τη χρησιμότητα του εθίμου και το υιοθέτησε. Το 1975 η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων για τη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Λουβοδίκου το ενέταξε στο πρόγραμμά της και ανέλαβε η ίδια την προμήθεια των «πυρομαχικών», καθώς μέχρι τότε τις ντομάτες τις έφερναν μαζί τους οι συμμετέχοντες.

Τα επόμενα χρόνια η φιέστα της «Λα Τοματίνα» εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δημοφιλείς και ασυνήθιστες γιορτές παγκοσμίως. Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου συνωστίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους του Μπουνιόλ, με μοναδικό σκοπό να πετάξουν ο ένας στον άλλο τόνους από ντομάτες.



Η μεγάλη επιτυχία έφερε και την εμπορική εκμετάλλευση. Έτσι, από το 2013 καθιερώθηκε εισιτήριο 10 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στο ντοματοπόλεμο.

Οι κανόνες για τους συμμετέχοντες είναι απλοί: Πρώτον, οι ντομάτες πρέπει να έχουν «στραπατσαριστεί» πριν πεταχτούν, έτσι ώστε να μην τραυματιστεί κανείς. Δεύτερον δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε άλλο «πυρομαχικό». Πρέπει ανά πάσα στιγμή να υπάρχει χώρος να περνούν τα φορτηγά με τις ντομάτες και τέταρτον, καμία ντομάτα δεν πετιέται, μετά τον δεύτερο πυροβολισμό (στον αέρα εννοείται), που σηματοδοτεί τη λήξη της «μάχης».



Συνήθως το «νταβαντούρι» διαρκεί περίπου μία ώρα, μετά από την οποία, η κεντρική πλατεία του Μπουνιόλ είναι κατακόκκινη και... γλιστράει επικίνδυνα. Πυροσβεστικά καταβρέχουν τους δρόμους και οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν κάποιο λάστιχο που οι ντόπιοι τους έδωσαν για να καθαρίσουν την ντομάτα από το σώμα τους.



Και αυτό μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου χιλιάδες, θα ξαναδώσουν ζωή στη μικρή αυτή κωμόπολη, σε μια επική μάχη ντομάτας, στην οποία καταναλώνονται περίπου 150 τόνοι πυρομαχικών.



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης