Η «πισώπλατη μαχαιριά» στον Ολάντ και οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μακρόν

Η «πισώπλατη μαχαιριά» στον Ολάντ και οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μακρόν

Η πορεία του πρώην τραπεζίτη, η πόρτα που του άνοιξε ο νυν πρόεδρος και το κίνημα "En Marche" (Εμπρός), με το οποίο φανέρωσε τις προθέσεις του

Η «πισώπλατη μαχαιριά» στον Ολάντ και οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μακρόν
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο επί δύο χρόνια υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, αποχαιρετά με το κεφάλι ψηλά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση των Παρισίων με τον Φρανσουά Ολάντ
να αφρίζει...

«Επανακτώ την ελευθερία μου και επικεντρώνονται στην κατάρτιση ενός σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της χώρας»
, φέρεται ότι είπε ο κ. Μακρόν στους στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με τους Financial Times.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρει η εφημερίδα υπήρξε αρκετή συγκίνηση κατά την αποχώρηση του κ. Μακρόν από το υπουργείο, ενώ αρκετοί υπάλληλοι δεν δίστασαν ακόμη και να τον χειροκροτήσουν.

«Η πισώπλατη μαχαιριά στον Γάλλο πρόεδρο ήταν αναμενόμενη...», όπως υποστηρίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες οργίαζαν οι φήμες ότι ο 38χρονος υπουργός Οικονομίας θα ανοίξει τα φτερά του αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Γάλλο πρόεδρο που πρώτος του έστρωσε το δρόμο με ροδοπέταλα. O Mακρόν αποχωρεί από την κυβέρνηση των Παρισίων για να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία στις εκλογές του 2017. 

Τον Αύγουστο του 2014,  ο Ολάντ του εμπιστεύτηκε το υπουργείο Οικονομίας χωρίς καν να είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και χωρίς ποτέ να έχει εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα. Τώρα όμως ο Μακρόν αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στον άνθρωπο που του πρόσφερε απλόχερα κυβερνητικό θώκο και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν παρουσίασε το κόμμα του υπό τον τίτλο: "En Marche" (Εμπρός), έσπευσε να επισημάνει πως  πρόκειται για ένα νέο κίνημα κι όχι για ένα νέο κόμμα. Η διευκρίνηση αυτή, αν και ήσσονος σημασίας, έχει το νόημά της, ιδίως για όσους παρακολουθούν τις φιλοδοξίες του νεαρού υπουργού που συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.
 
Πρώην στέλεχος του χρηματοοικονομικού κολοσσού Rotschild, με το κοστούμι του πάντα ατσαλάκωτο και τα μαλλιά του απολύτως στη θέση τους, ο Μακρόν αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο . Ο τεχνοκράτης και φιλικός προς τις επιχειρήσεις «Δον Ζουάν» της γαλλικής πολιτικής σκηνής θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις προεδρικές εκλογές του 2017 την ώρα που η γαλλική Ακροδεξιά ενισχύεται επικίνδυνα, την Μαρίν Λεπέν να χαμογελά χαιρέκακα και το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να φλερτάρει με την εξουσία...   

Το 2011 ο Μακρόν αναλαμβάνει επιτελική θέση στον χρηματοοικονομικό κολοσσό «Rothschild», ενώ ένα χρόνο αργότερα κολυμπά στα βαθιά νερά της πολιτικής. 

Στις αρχές Απριλίου του 2016 , ο Μακρόν έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός πολιτικού κινήματος το οποίο ονόμασε "En marche!" (Εμπρός!), για το οποίο τόνισε ότι δεν είναι «ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς», τροφοδοτώντας τα ερωτήματα για τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Αν και η θέση του αυτή τον έκανε το «μαύρο πρόβατο» ενός τμήματος της Αριστεράς, για την οποία ενσαρκώνει τη στροφή της κυβέρνησης προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, από την άλλη γοήτευσε ένα μέρος του εκλογικού σώματος που επιθυμούσε μια ανανέωση της πολιτικής προσφοράς.  Ο Μακρόν,ο οποίος λατρεύει το πιάνο και την όπερα, είναι όλο εκπλήξεις. Έγινε θετός... παππούς σε ηλικία 36 ετών, καθώς έχει παντρευτεί την Μπριζίτ Μπρονιέτ, την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του φιλόλογο στο Λύκειο όπου φοιτούσε και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών. Ο Μακρόν, «Μανού» για τους γνωστούς και φίλους, είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων που άφησε πίσω του μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στην επενδυτική τραπεζική και στην Rothschild για να κατέλθει στην πολιτική.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» υπενθυμίζει ότι ο Μακρόν θεωρείται μέρος της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας και της δεξιάς στροφής της στις αρχές του έτους, αφού ήταν ο «αρχιτέκτονας» του γνωστού «Συμφώνου υπευθυνότητας», δηλαδή των φοροαπαλλαγών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στις επιχειρήσεις σε ορίζοντα τριετίας. Ως οικονομικός σύμβουλος του Ολάντ είχε ρόλο-κλειδί σε σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, όπως στην εξαγορά του ενεργειακού βραχίονα της Alstom από την General Electric. Τώρα ήρθε η ώρα για να αποδείξει τις δυνάμεις του με το νέο κίνημα "En Marche". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης