Βίντεο: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Βίντεο: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Η προστασία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας «σε κάθε περίπτωση», δήλωσε στο IRIB ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί

Βίντεο: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 που παραδόθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία αναπτύχθηκε στο κεντρικό Ιράν για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό, μετέδωσε την Κυριακή το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Σε ρεπορτάζ εικονίζεται όχημα να υψώνει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους του προς τον ουρανό, πλάι σε άλλον εξοπλισμό αεράμυνας.

Η προστασία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας «σε κάθε περίπτωση», δήλωσε στο IRIB ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί, επικεφαλής της ιρανικής αεράμυνας. «Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους ασφαλέστερους στην περιοχή», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματικός της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κλείσιμο
Οι εικόνες μεταδόθηκαν μερικές ώρες αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διαβεβαίωσε ενώπιον του ταξίαρχου Εσμαϊλί και άλλων ανώτατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας ότι η ιρανική στρατιωτική ισχύς έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα.

«Η αντίσταση και η συνεχής, θορυβώδης εκστρατεία προπαγάνδας για τους S-300 και το εργοστάσιο του Φορντό δείχνουν τον πικρόχολο χαρακτήρα του εχθρού», είπε.

Δεν εμπλουτίζουν ουράνιο
«Το σύστημα S-300 είναι αμυντικό σύστημα, όχι επιθετικό, αλλά οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου το Ιράν να μην το αποκτήσει», συμπλήρωσε ο Αλί Χαμενεΐ.

Οι εγκαταστάσεις του Φορντό, σε βουνό κοντά στην πόλη Κομ, έπαψαν να εμπλουτίζουν ουράνιο αφότου τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την οποία συνήψε η Ισλαμική Δημοκρατία με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι 1.044 συσκευές φυγοκέντρισης παρέμειναν για ερευνητικούς σκοπούς.

Την 21η Αυγούστου, το Ιράν επέδειξε δημόσια για πρώτη φορά το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Bavar 373, που κατασκευάζεται εντός της χώρας και θεωρείται συγκρίσιμο με το ρωσικό σύστημα S-300, σε ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να συνεχίσει να αυξάνει τις στρατιωτικές του δυνατότητες παρά τις ανησυχίες της Δύσης.

Η Τεχεράνη άρχισε το πρόγραμμα για την κατασκευή του συστήματος όταν η Ρωσία ανέστειλε το 2010 την ισχύ της διμερούς σύμβασης για την πώληση S-300 λόγω των κυρώσεων των δυτικών κρατών, οι οποίες είχαν σκοπό να πιέσουν το Ιράν – που υπήρχαν υποψίες ότι επεδίωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – να σταματήσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης