Ντοκουμέντο: Οι κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία

Ντοκουμέντο: Οι κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία

Ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από το χάρτη - Στην Αματρίτσε νεκροί ένας στους 10 - Δήλωση σοκ από στέλεχος της ιταλικής πολιτικής προστασίας: «Φοβόμαστε πιο πολλούς νεκρούς από την Άκουιλα»

Ντοκουμέντο: Οι κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία
Συγκλονίζουν οι κραυγές για βοήθεια από δεκάδες πολιτών στην κεντρική Ιταλία λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό
μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έσβησε ολόκληρα χωριά από το χάρτη.

Ηχητικό ντοκουμέντο της ιταλικής αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιταλικός Τύπος καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες που περιγράφουν σκηνές «αποκάλυψης» σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Κλείσιμο
«Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια
», διακρίνονται ανάμεσα στους λυγμούς τα λόγια ενός άνδρα που καλεί στα κεντρικά της αστυνομίας ζητώντας να έρθουν άμεσα διασώστες.


 
Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», ακούγεται από την άλλη γραμμή ο αστυνομικός, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πανικόβλητο άνδρα.

«Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και η γραμμή κόβεται.

«Σεισμός, σεισμός», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα που με τη σειρά της κάλεσε την ιταλική αστυνομία.

Ακούστε το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο:



«Ω, Θεέ μου», ακούγεται να ουρλιάζει μία ακόμα γυναίκα, ενώ ένας νεαρός άνδρας που καλεί εξηγεί ότι στην περιοχή του έχουν καταρρεύσει τα κτίρια και ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκεται ένα κορίτσι 13 ετών.





Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στο βλέμμα των επιζώντων που ακόμα αναζητούν τους δικούς τους κάτω από τα ερείπια των χωριών τους, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν πραγματικό αγώνα για τον εντοπισμό τους.

Τη στιγμή, όμως, που ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για 250 νεκρούς, ο επικεφαλής της πολιτική προστασίας και ο κυβερνήτης του Λάτζιο δεν αποκλείουν ο τελικός απολογισμός να είναι ακόμα πιο υψηλός.

Άλλωστε, οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες, ενώ εκτιμάται πως στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα» διέμεναν τουλάχιστον 32 τουρίστες, οι οποίοι ακόμα αγνοούνται.

«Πλησιάζουμε τους αριθμούς των θυμάτων της Άκουιλα», υποστήριξε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι νεκροί θα φτάσουν ή ακόμα και θα ξεπεράσουν τους 309 που χάθηκαν στο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 2009.

«Ευχόμαστε να μη συμβεί αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν συμβεί δεν θα μας εκπλήξει. Ελπίζουμε όχι», πρόσθεσε ο Κούρτσο. 

«Φοβάμαι ότι τα θύματα θα αυξηθούν σήμερα και, μάλιστα, πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτσιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Όλα αυτά, ενώ το έδαφος στην κεντρική Ιταλία συνεχίζει να τρέμει με τους μετασεισμούς να εξακολουθούν να σημειώνονται στις πληγείσες περιοχές.

Το μεσημέρι της Πέμπτης μετασεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι την Αματρίτσε, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων που παρέμεναν «όρθια».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) το βάθος του μετασεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ, εντούτοις ήταν πιο ισχυρός από τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, στις σεισμόπληκτες περιοχές επιχειρούν περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες και διασώστες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των οποίων έχουν διασωθεί δεκάδες εγκλωβισμένων.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και μία 27χρονη Ισπανίδα, η οποία βρισκόταν με τον Ιταλό σύζυγό της στην περιοχή Ίλικα. Η Ανα Χουέτε, σύμφωνα με την ιταλική Repubblica που επικαλείται την ισπανική El Pais ζούσε στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια και είχε καταγωγή από την Ανδαλουσία. 













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης