Καρέ-καρέ η τουρκική εισβολή στη Συρία

Καρέ-καρέ η τουρκική εισβολή στη Συρία

Με άρματα μάχης οι Τούρκοι πραγματοποίησαν την πρώτη συντονισμένη επίθεση τους σε συριακό έδαφος με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών - Συρία: Κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας

Καρέ-καρέ η τουρκική εισβολή στη Συρία
Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτανε στην Άγκυρα, προκειμένου να μιλήσει για το συριακό ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν την πρώτη συντονισμένη επίθεση τους σε συριακό έδαφος
.

Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άρματα μάχης και την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν επιθετική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, με αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση ανταρτικών θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.
Κλείσιμο

Στην επιχείρηση συμμετέχουν άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού 


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες μια εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη των μαχητών από την Τζαραμπλούς, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν προς την πόλη.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι η αποστολή αυτή που ονομάζεται «Ασπίδα του Ευφράτη» έχει στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους απ' αυτή τη συριακή μεθοριακή πόλη, ωστόσο, οι κουρδικές πολιτοφυλακές και η Δαμασκός καταδικάζουν την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι συνιστά εισβολή στο έδαφός τους.




Ερντογάν: Στόχος μας οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί επίθεση «κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας».

«Αυτοί που προκάλεσαν την Τουρκία θα πρέπει να σκεφτούν τι θα τους συμβεί» είπε ο Ερντογάν μιλώντας από το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. 

«Μας προκάλεσαν. Ειπαν ότι "στην Τουρκία θα συμβεί αυτό κι αυτό". Τώρα τους λέω: θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα συμβεί σε εσάς» συμπλήρωσε ο Ερντογάν απαντώντας στον συμπρόεδρο του PYD που είπε ότι «η Τουρκία θα ηττηθεί όπως συνέβη και με το Ισλαμικό Κράτος».



Πάνω από 30 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι
Σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες, συνολικά 46 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την επιχείρηση που έχει σκοπό τον έλεγχο της πόλης Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, ενώ υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της συντονισμένης επίθεσης με τουρκικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.





Το Βερολίνο υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας 
Πάντως, η Γερμανία προσέφερε σήμερα την υποστήριξή της στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ», ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως «σέβεται» την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχες των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.



«Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρα εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.





Καταδικάζει την τουρκική επέμβαση το ΥΠΕΞ της Συρίας
Ωστόσο, σύμφωνα με το συριακό ΥΠΕΞ, η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας.

Όπως κατήγγειλε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας τουρκικής επιχείρησης στα σύνορα των δύο χωρών, η Δαμασκός «καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της».

«Η Συρία ζητεί το τέλος της επίθεσης αυτής», αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται: «Όποια κι αν είναι η πλευρά που διεξάγει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, πρέπει να το κάνει σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τον συριακό στρατό που διεξάγει αυτή τη μάχη εδώ και πέντε χρόνια».

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν συνίσταται στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και στην αντικατάστασή του από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης