ΟΗΕ κατά Ιράκ: Οι 36 εκτελεσθέντες δεν έτυχαν δίκαιης δίκης

ΟΗΕ κατά Ιράκ: Οι 36 εκτελεσθέντες δεν έτυχαν δίκαιης δίκης

Τα πρόσωπα που εκτελέστηκαν ήταν σουνίτες οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη σφαγή έως και 1.700 νεοσύλλεκτων στρατιωτών, κυρίως σιιτών

ΟΗΕ κατά Ιράκ: Οι 36 εκτελεσθέντες δεν έτυχαν δίκαιης δίκης
Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν σήμερα ότι οι αρχές του Ιράκ προχώρησαν στον απαγχονισμό 36 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για μαζική δολοφονία στρατιωτών λόγω θρησκευτικού μίσους χωρίς αυτοί να έχουν σωστή νομική εκπροσώπηση στις δίκες τους, τονίζοντας πως οι ενέργειες της Βαγδάτης μοιάζουν να αποτέλεσαν πράξεις «εκδίκησης».

Οι άνδρες αυτοί οδηγήθηκαν στην αγχόνη την Κυριακή, σε μια φυλακή του νότιου Ιράκ, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση. Τα πρόσωπα που εκτελέστηκαν ήταν σουνίτες οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη σφαγή έως και 1.700 νεοσύλλεκτων στρατιωτών, κυρίως σιιτών, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πριν από δύο χρόνια κοντά στο Τικρίτ.

«Τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν καταδικάστηκαν στη βάση μόνο στοιχείων που έδωσαν μυστικοί πληροφοριοδότες ή στη βάση ομολογιών που καταγγέλθηκε ότι έκαναν υπό πίεση», τόνισε η Σεσίλ Πουγί, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων, που είχαν διοριστεί από το δικαστήριο, δεν παρενέβησαν στη συνεδρίαση πέραν μιας τρίλεπτης τοποθέτησης που έκαναν λίγο πριν απαγγελθούν οι ετυμηγορίες.

Ο ΟΗΕ, συνέχισε η Πουγί, κάλεσε τις ιρακινές αρχές να «διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δίκη διεξαχθεί για τη σφαγή θα τηρεί τις διαδικασίες του κράτους του δικαίου (...) και δεν θα τροφοδοτείται από την επιθυμία για εκδίκηση. Δυστυχώς, δεν συνέβη κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση» των 36 απαγχονισμών.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ένας από τους άνδρες που απαγχονίστηκαν είχε πει σε ερευνητή της ότι οι κρατούμενοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς για να ομολογήσουν και ότι ο ίδιος έκανε καταγγελία, η οποία αγνοήθηκε και δεν διεξήχθη καμιά έρευνα για αυτή.

«Οι συνήγοροι υπεράσπισης που προσλήφθηκαν από τις οικογένειες των υπόπτων δεν μπόρεσαν να συναντηθούν ή να μιλήσουν με τους κατηγορούμενους πριν από τη δίκη και έτσι αποχώρησαν, σύμφωνα με τις οικογένειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Οι διορισμένοι από το δικαστήριο συνήγοροι δεν μίλησαν καν με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις οικογένειες», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Οι στρατιώτες εκτελέστηκαν μετά την κατάληψη από το ΙΚ του Στρατοπέδου Σπάικερ, άλλοτε βάσης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, κοντά στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, το 2014. Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακατέλαβαν την περιοχή πέρυσι.

Η ιρακινή κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται σιίτες, δέχθηκε έντονες πιέσεις από σιίτες πολιτικούς να προχωρήσει στην εκτέλεση των τζιχαντιστών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, έπειτα από μια επίθεση στη Βαγδάτη την 3η Ιουλίου η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 324 ανθρώπους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Ζαμίλι δήλωσε προχθές Κυριακή ότι αναμένει να εκτελεστούν και άλλα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τη σφαγή μετά την κατάληψη του Στρατοπέδου Σπάικερ, απορρίπτοντας τις ανησυχίες του ΟΗΕ και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το κατά πόσον ήταν δίκαιες οι δίκες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης