Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η Νατάσα Κάμπους «ζει» στο σπίτι όπου έμεινε φυλακισμένη για 8 χρόνια

Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η Νατάσα Κάμπους «ζει» στο σπίτι όπου έμεινε φυλακισμένη για 8 χρόνια

Δέκα χρόνια μετά την απόδρασή της από τον απαγωγέα και βιαστή της Πρίκλοπιλ, η 28χρονη γυναίκα δείχνει να μην μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της

Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η Νατάσα Κάμπους «ζει» στο σπίτι όπου έμεινε φυλακισμένη για 8 χρόνια
Μια ολόκληρη δεκαετία έχει περάσει από την ημέρα που η συγκλονιστική ιστορία της Νατάσα Κάμπους, της κοπέλας που απήχθη στα 10 της χρόνια από έναν παρανοϊκό άνδρα και παρέμεινε φυλακισμένη στο σπίτι του μέχρι τα 18 της, είδε το φως της δημοσιότητας αφήνοντας άφωνο τον πλανήτη.

Στις 23 Αυγούστου του 2006, η 18χρονη τότε Νατάσα, εκμεταλλευόμενη μια σπάνια ευκαιρία, κατάφερε να ξεφύγει από τον Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ, τον άντρα που επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα περίτεχνο μπουντρούμι στο υπόγειό του, υποβάλλοντας τη σε πλήθος σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων αλλά και σε σεξουαλική κακοποίηση.

Η ιστορία της, την οποία αποτύπωσε η ίδια σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «3096 Ημέρες» πραγματικά προκαλεί ανατριχίλα. Το άτυχο κορίτσι έφυγε από το σπίτι της για να πάει στο σχολείο στις 2 Μαρτίου του 1998, ωστόσο δεν έφτασε ποτέ εκεί. Στη διαδρομή την είδε ο Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ, ο άνδρας που επρόκειτο να σφραγίσει αμετάκλητα τη μοίρα της, και την απήγαγε. Ωστόσο, ο διαταραγμένος άνδρας δε ζήτησε ποτέ λύτρα, αφού ο στόχος του ήταν να κρατήσει το κορίτσι μαζί του, μετάτρέποντάς το σε σκλάβα του σεξ και προσωπική του δούλα.

Κλείσιμο
Η Νατάσα Κάμπους λίγους μήνες μετά την απόδρασή της



Επί οχτώ χρόνια, το κορίτσι - και μετέπειτα έφηβη κοπέλα - βίωνε φριχτά βασανιστήρια στα χέρια του παρανοϊκού Πρίκλοπιλ, ο οποίος την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα μυστικό μπουντρούμι στο υπόγειο του σπιτιού του, αφήνοντας την έξω μόνο ελάχιστες φορές. Ωστόσο, οι κακουχίες δεν λύγισαν το θάρρος της και η νεαρή κοπέλα κατάφερε να αποδράσει σε ηλικία 18 ετών. Την ίδια κιόλας μέρα, ο Πρίκλοπιλ έδωσε τέλος στη ζωή του, γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσει για τα φριχτά του εγκλήματα.

Όλος ο κόσμος αναστέναξε ανακουφισμένος, πιστεύοντας ότι ο εφιάλτης τελείωσε οριστικά για εκείνη. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι φριχτές της εμπειρίες εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν, μην αφήνοντάς τη να συνεχίσει τη ζωή της.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη γερμανικά ΜΜΕ, η 28χρονη σήμερα κοπέλα παραμένει ένα «χαμένο κορίτσι» παρά τα εκατομμύρια που της έχουν εξασφαλίσει οι πωλήσεις του βιβλίου της και οι συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει. Οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα της φαίνεται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει οποιοδήποτε εγχείρημα την αναγκάζει να συναναστρέφεται με κόσμο, όπως π.χ. οι σπουδές της ή τα μαθήματα οδήγησης. Η ίδια παραδέχθηκε πρόσφατα ότι αισθάνεται άνετα να κυκλοφορεί στο δρόμο μόνο όταν βρέχει και τα πρόσωπα των ανθρώπων καλύπτονται από ομπρέλες. «Μόνο τότε μπορώ να περπατάω ανάμεσά τους, χωρίς να νιώθω ότι το βλέμμα τους είναι καρφωμένο πάνω μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Κάμπους όπως είναι σήμερα, μπροστά στο σπίτι του απαγωγέα της



Σύμφωνα με ψυχιάτρους που μίλησαν σε γερμανικά media, η νεαρή κοπέλα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να ξεπεράσει το παρελθόν, ενώ δείχνει να έχει χάσει και την αισιοδοξία της για το μέλλον, αφού δηλώνει ότι δεν θέλει πλέον να αποκτήσει παιδιά. Μία ακόμα ένδειξη της ευάλωτης ψυχικής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι περνά πλέον πολλές ημέρες την εβδομάδα στο ίδιο το σπίτι όπου την κρατούσε αιχμάλωτη ο Πρίκλοπιλ, δείχνοντας να «νοσταλγεί» με αυτόν τον τρόπο την ακραία απομόνωση που βίωσε εκεί επί οκτώ χρόνια.

Το σπίτι αλλά και το αυτοκίνητο του απαγωγέα της Κάμπους δόθηκαν στην κοπέλα από το αυστριακό κράτος ως «αποζημίωση» μετά την αυτοκτονία του, ωστόσο η ίδια αρνείται μέχρι και σήμερα να τα πουλήσει, διατηρώντας έναν «ζωντανό« δεσμό με το παρελθόν που φαίνεται ανίκανη να ξεπεράσει.

Ο Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης