Φιλιππίνες: Στους 1.800 οι νεκροί του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε ο Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Στους 1.800 οι νεκροί του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε ο Ντουτέρτε

Την περασμένη εβδομάδα δύο ειδικοί του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Μανίλα να σταματήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τους σκοτωμούς

Φιλιππίνες: Στους  1.800 οι νεκροί του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε ο Ντουτέρτε
Περίπου 1.800 δολοφονίες οι οποίες συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών έχουν καταγραφεί στις Φιλιππίνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πριν από επτά εβδομάδες, κηρύσσοντας έναν πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, ένας αριθμός πολύ υψηλότερος απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας των Φιλιππίνων Ρόναλντ Ντέλα Ρόσα δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας σήμερα ότι 712 φερόμενοι ως διακινητές και χρήστες ναρκωτικών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά την 1η Ιουλίου.

Η αστυνομία ερευνά επίσης άλλες 1.067 ανθρωποκτονίες οι οποίες συνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών, ανέφερε ο Ντέλα Ρόσα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ντουτέρτε καταφέρθηκε εναντίον των Ηνωμένων Εθνών διότι ο ΟΗΕ στηλίτευσε το κύμα των θανάτων.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που διατηρεί στενή συμμαχική σχέση με την Μανίλα, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για «τα δημοσιεύματα σχετικά με εξωδικαστικές δολοφονίες προσώπων που βάρυναν υποψίες ότι ενέχονταν σε εγκλήματα που σχετίζονταν με την εμπορία ναρκωτικών» και κάλεσαν την κυβέρνηση του Ντουτέρτε να διασφαλίσει πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ως ακόμη και χθες Κυριακή, ο αριθμός των φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών τον οποίο κήρυξε ο Ντουτέρτε τον οποίο έδιναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν περίπου 900. Ο αριθμός που έδωσε ο Ντέλα Ρόσα ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που σκοτώθηκαν μετά τη νίκη του Ντουτέρτε στις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαΐου.

Ο Ντουτέρτε, κάνοντας εξαιρετικά δηκτικές δηλώσεις κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του μπορεί να αποχωρήσει από τον ΟΗΕ και προσκάλεσε την Κίνα και άλλα κράτη να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο φόρουμ, κατηγορώντας τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Περφέκτο Γιασάι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων ως μια έκφραση «βαθιάς απογοήτευσης και ματαίωσης» από πλευράς του.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στον ΟΗΕ παρά τις πολλές ματαιώσεις και απογοητεύσεις μας με τον διεθνή θεσμό» αυτό, ανέφερε ο Γιασάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ απέφυγαν να κάνουν σχόλια σχετικά με τις τοποθετήσεις του Ντουτέρτε για τον ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα δύο ειδικοί του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Μανίλα να σταματήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τους σκοτωμούς.

Σύμφωνα με τον Γιασάι, ο Ντουτέρτε έχει δεσμευθεί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών κι έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες και να προσάγει όσους τα παραβιάζουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επέκρινε τους ερευνητές του ΟΗΕ διότι «έσπευσαν να εξαγάγουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι παραβιάσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτών».

«Είναι ιδιαίτερα ανεύθυνο από την πλευρά τους να βασίζονται μόνο σε τέτοιες κατηγορίες, που προέρχονται από πληροφόρηση που τους έδωσαν πηγές τις οποίες δεν κατονομάζουν, χωρίς σωστή τεκμηρίωση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Φιλιππίνων αναφερόμενος στους ερευνητές του ΟΗΕ.
Η γερουσιάστρια Λέιμα ντε Λίμα, σφοδρή επικρίτρια του προέδρου, άρχισε μια έρευνα στο Κογκρέσο σχετικά με τις ανθρωποκτονίες σήμερα, καλώντας κορυφαία στελέχη της αστυνομίας και των υπηρεσιών δίωξης των ναρκωτικών να καταθέσουν και να δώσουν εξηγήσεις για τη «δίχως προηγούμενο» αύξηση των ανθρωποκτονιών.

«Με θορυβεί ότι έχουμε δολοφονίες δεξιά κι αριστερά για πρωινό κάθε μέρα», συνέχισε χαρακτηριστικά η ίδια.
«Η ανησυχία μου δεν αφορά μόνο τον αυξανόμενο απολογισμό των ανθρωποκτονιών που αναφέρει η αστυνομία. Αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών μοιάζει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από ορισμένους αστυνομικούς και από άλλα στοιχεία, όπως πολιτοφύλακες, για να διαπράττουν φόνους ατιμωρητί», συμπλήρωσε η Ντε Λίμα.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Άννα Ρίτσι-Άλεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «πιστεύουν στο κράτος δικαίου, τις νόμιμες διαδικασίες και τον σεβασμό στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτοντας ότι «αυτές οι αρχές προωθούν την ασφάλεια μακροπρόθεσμα».
«Καλούμε σθεναρά τις Φιλιππίνες να εγγυηθούν ότι οι προσπάθειές τους για την επιβολή του νόμου συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η ίδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης