Spiegel: Η Άγκυρα ζητά βοήθεια από το Βερολίνο για να καταστείλει το κίνημα του Γκιουλέν

Spiegel: Η Άγκυρα ζητά βοήθεια από το Βερολίνο για να καταστείλει το κίνημα του Γκιουλέν

Φέρεται να έστειλε στις γερμανικές αρχές αιτήματα για 40 έρευνες και τρεις εκδόσεις που συνδέονται με υποστηρικτές του Γκιουλέν

Spiegel: Η Άγκυρα ζητά βοήθεια από το Βερολίνο για να καταστείλει το κίνημα του Γκιουλέν
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε στις γερμανικές αρχές αιτήματα για 40 έρευνες και τρεις εκδόσεις που συνδέονται με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ένα δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Γκιουλέν, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε διάστημα δεκαετιών στην Τουρκία και το εξωτερικό, ότι έχει διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς και ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν ή απέλυσαν δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και αξιωματούχους, δικαστές και δημόσιους λειτουργούς λόγω φερόμενων σχέσεών τους με το κίνημα του Γκιουλέν.

Κλείσιμο
Επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα, το Spiegel αναφέρει πως η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας ζήτησε από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) της Γερμανίας να τη βοηθήσει στη σύλληψη υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Το περιοδικό αναφέρει πως η τουρκική μυστική υπηρεσία θέλει από την BND να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να παρακινήσει γερμανούς βουλευτές να αναλάβουν δράση εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν και να τους εκδώσουν στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος της BND δήλωσε πως η υπηρεσία δίνει αναφορά για τις επιχειρησιακές πλευρές του έργου της μόνο στη γερμανική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε: "Δεν είναι η πολιτική μας να σχολιάζουε επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφοριών. Εντούτοις αναμένουμε απ' όλους τους φίλους και συμμάχους μας να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να λογοδοτήσουν για τα εκλήματά τους τα όργανα της FETO". FETO είναι μια συντομογραφία που αντικαθιστά τη φράση "Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση", με την οποία η Άγκυρα αναφέρεται στο κίνημα του Γκιουλέν.

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ερντογάν και σ' αυτούς του Γκιουλέν θα επεκταθούν στο γερμανικό έδαφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης