Η Γερμανία αναγνωρίζει τη συνεργασία της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Γερμανία αναγνωρίζει τη συνεργασία της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

«Μπορώ να πω ότι η συνεργασία με τους Tούρκους συναδέλφους, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία και τους συναδέλφους μου είναι εξαίρετη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ

Η Γερμανία αναγνωρίζει τη συνεργασία της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ εξήρε την τουρκική κυβέρνηση για την εξαίρετη συνεργασία της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα που προκάλεσε η διαρροή ενός απόρρητου γερμανικού κυβερνητικού εγγράφου στο οποίο η Τουρκία
περιγράφεται ως κέντρο δράσης ισλαμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το επίμαχο έγγραφο εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε επικριθεί από Γερμανούς πολιτικούς αλλά και Ευρωπαίους διότι εμφανίστηκε να προσεταιρίζεται στενότερα την Άγκυρα στην προσπάθειά της να ανασχεθεί η ροή
προσφύγων
Κλείσιμο
και μεταναστών προς την Ευρώπη παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Μόλις έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, η διαρροή του εγγράφου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD προκαλεί αντεγκλήσεις και εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ είπε χθες ότι δεν μετανιώνει για τη διαρροή του εγγράφου, αλλά σήμερα εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με την Τουρκία όσον αφορά τις κινήσεις υποστηρικτών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

«Μπορώ να πω ότι η συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία και τους συναδέλφους μου είναι εξαίρετη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με θέμα την εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης είπε πως θέλει «μέσα από την καρδιά του» να τονίσει πόσο καλά οι τουρκικές αρχές χειρίστηκαν την έρευνα για μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο, όταν έχασαν τη ζωή τους Γερμανοί τουρίστες.

Το κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε κέντρο ισλαμιστικών οργανώσεων και ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «ιδεολογική συγγένεια» με τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά στη Γάζα, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και οργανώσεις της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Το έγγραφο συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούσε το διαβαθμισμένο ως απόρρητο τμήμα της απάντησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση του αντιπολιτευόμενου κόμματος Die Linke (Η Αριστερά). Η Τουρκία εμφανίστηκε εξοργισμένη μετά τη μετάδοση του περιεχομένου του εγγράφου αυτού· το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως οι κατηγορίες που περιέχει αποτελούν «μια νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας» που εδώ και κάποιο καιρό «στοχοθετεί» τον πρόεδρό Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία είχαν ήδη τρωθεί νωρίτερα φέτος μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις. Εξάλλου, επίσης νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος Ερντογάν προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον ενός γερμανού κωμικού ο οποίος ανέγνωσε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σατιρικό ποίημα γι' αυτόν στην τηλεόραση.

Ο Ντε Μεζιέρ, που ανήκει στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες, υποβάθμισε εξάλλου τις πληροφορίες για τις εντάσεις που προκάλεσε η διαρροή εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες αξίωσαν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το έγγραφο αυτό στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Επιπλέον μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου επικεφαλής είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πήρε αποστάσεις από το έγγραφο αυτό χθες, τονίζοντας πως οι εκτιμήσεις που περιέχει δεν ταυτίζονται με τις θέσεις της γερμανικής διπλωματίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης