Η Νορβηγία μπλοκάρει την ένταξη της Βρετανίας στο γκρουπ ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ

Η Νορβηγία μπλοκάρει την ένταξη της Βρετανίας στο γκρουπ ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ

Το γκρουπ Efta απαρτίζουν η χώρα της Σκανδιναβίας, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία

Η Νορβηγία μπλοκάρει την ένταξη της Βρετανίας στο γκρουπ ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ
Αποφασισμένη να θέσει «βέτο» και να μπλοκάρει την ένταξη της Βρετανίας στην ελεύθερη εμπορική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νορβηγίας, θεωρώντας πως το δημοψήφισμα που είχε ως αποτέλεσμα το
Brexit πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα.

Κλείσιμο
Η νορβηγική κυβέρνηση αντέδρασε στις προτάσεις που ακούστηκαν περί ένταξης της Βρετανίας στη λίστα των χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια, όπως αυτό της σχετικά ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων και του εμπορίου.

Στο γκρουπ Efta, το οποίο απαρτίζεται από τις Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ελβετία, απαιτείται η καθολική αποδοχή των μελών του για την ένταξη νέου μέλους. Η Νορβηγία διαφωνεί ριζικά με την προοπτική της ένταξης στο γκρουπ της Βρετανίας, διότι, όπως δήλωσε η Νορβηγία υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ελίζαμπεθ Βικ Άσπακερ, «θα είναι μεγάλο λάθος αν επιτρέψουμε την είσοδο μίας τόσο μεγάλης χώρας στην οργάνωση αυτή. Θα ανέτρεπε τις ισορροπίες και δεν θα ήταν προς όφελος των χωρών που ήδη συμμετέχουν σε αυτό».

Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη οικονομία του γκρουπ Efta. Η είσοδος σε αυτό της 5ης οικονομίας στον κόσμο θα είχε συνέπειες σε όλα τα μέλη του. Η Βρετανία έχει συστήσει ειδική ομάδα προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου από την Ένωση. Στόχος είναι να επιτευχθούν συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες στην αγγλική οικονομία και κατ' επέκταση στην παγκόσμια. Η Βρετανία ήταν μέλος του Efta από το 1960, αλλά αποχώρησε το 1973, όταν εντάχθηκε στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης