Αφγανιστάν: Εκεχειρία τζιχαντιστών και Ταλιμπάν με κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Εκεχειρία τζιχαντιστών και Ταλιμπάν με κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ

Στόχος των δύο οργανώσεων να πλήξουν τις αμερικανικές δυνάμεις - Στα χέρια τζιχαντιστών όπλα και εξοπλισμός Αμερικανών στρατιωτών 

Αφγανιστάν: Εκεχειρία τζιχαντιστών και Ταλιμπάν με κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ
Μπορεί να συγκρούονταν για περισσότερο από ένα χρόνο στο Αφγανιστάν, όμως, το μίσος που μοιράζονται από κοινού κατά των ΗΠΑ και της διεθνούς συμμαχίας, τους ένωσε και σήμανε το τέλος των μαχών και την έναρξη της εκεχειρίας…

Ο λόγος για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν που πλέον παίρνουν τα όπλα με ένα στόχο: να πλήξουν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με Αφγανό αξιωματούχο που μίλησε στην Wall Street Journal «
το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυε φονικές μάχες κατά των Ταλιμπάν στο παρελθόν. Αλλά εδώ και δύο μήνες δεν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους
Κλείσιμο
».

Η εκεχειρία, μάλιστα, έδωσε τη δυνατότητα στις δύο οργανώσεις να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κουνάρ, που άλλοτε ήταν προπύργιο της Αλ Κάιντα. 

Όπως επισημαίνει το ρωσικό δίκτυο Russia Today, η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο σε μία προσπάθεια να αναλάβει τον έλεγχο στην παραγωγή ηρωίνης, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν «δραστηριοποιούνται» εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν περισσότερο τους ντόπιους, συμμετέχουν στην προσευχή και προωθούν τις δικές τους πεποιθήσεις, ενώ στις φτωχότερες περιοχές της χώρας προσφέρουν μισθό σε όποιον προτίθεται να ενταχθεί στους κόλπους της οργάνωσης και να πολεμήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις. 

«Θέλουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους νέους. Προωθούν την προπαγάνδα κατά των ξένων δυνάμεων και ενάντια στην κυβέρνηση», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Μαλάκ Χαν Μπαχά, γέροντας φυλής στην επαρχία Σαρκάνι.

Όλα αυτά, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον επισημαίνει πως «υπάρχει ακόμα διαμάχη, παρά την τοπική εκεχειρία» και ενώ το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του αμερικανικά όπλα και εξοπλισμό, καθώς και φωτογραφίες, έγγραφα και αμερικανικές ταυτότητες. Εντούτοις, σύμφωνα με τους Military Times, ο εξοπλισμός ανήκει σε Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης