Τουρκία σε Γερμανία: Ελέγξτε τους οπαδούς του Γκιουλέν στο έδαφός σας

Τουρκία σε Γερμανία: Ελέγξτε τους οπαδούς του Γκιουλέν στο έδαφός σας

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τα αιτήματα της  Άγκυρας – Παρέμβαση στα εσωτερικά της Γερμανίας θεωρεί το αίτημα η τοπική κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης - Η Αγκυρα είχε ζητήσει και έκδοση δικαστικών που είχαν «αποδράσει» στη Γερμανία

Τουρκία σε Γερμανία: Ελέγξτε τους οπαδούς του Γκιουλέν στο έδαφός σας
Το τουρκικό προξενείο στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση του Βίνφριντ Κρέτσμαν, να ελεγχθούν όλοι οι σύλλογοι στη Στουτγκάρδη, καθώς και τα ιδρύματα και τα σχολεία, διότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, κατευθύνονται από το Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η πλευρά Ερντογάν κατηγορεί ευθέως για την εκδήλωση της προ ημερών απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου αντέδρασε αρνητικά, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «εξαιρετικά παράξενο» και αναφέρθηκε σε «απαράδεκτο τρόπο» από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, να ασκήσει επιρροή στα εσωτερικά της Γερμανίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ζητήσει επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση να εκδώσει δικαστικούς , οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του, «απέδρασαν» στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δύο εισαγγελείς, οι οποίοι ωστόσο, είναι άγνωστο που βρίσκονται. Σε σχετικό ερώτημα, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη δέσμευση της Γερμανίας στους κανόνες του κράτους δικαίου.
Κλείσιμο

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, δεν κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ξεφεύγοντας από τη διπλωματική γραμμή, καθώς σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel, κατέκρινε τους Τούρκους που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην Κολωνία υπέρ του Ερντογάν, γράφοντας πως «πολλοί Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία και οι σύλλογοι τους αφήνονται να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών και εξωτερικών συμφερόντων της Τουρκίας» και τους καλεί να ταξιδέψουν στην Τουρκία και να κάνουν εκεί τις συγκεντρώσεις τους, θέτοντας ευθέως το θέμα της διπλής υπηκοότητας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα. «Οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει κατά τη γνώμη του να αποφασίσουν προς ποια από τις δύο χώρες αισθάνονται ότι οφείλουν νομιμοφροσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Άνγκελα Μέρκελ είχε δεχθεί καταιγισμό αρνητικών σχολίων για την απόφασή της να επιτρέψει την τιμωρία ενός Γερμανού κωμικού, ο οποίος σατίριζε τον
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε, η Τουρκία είχε ζητήσει την παραδειγματική του τιμωρία, όπως και έγινε, προκειμένου να μην χαλάσουν οι σχέσεις των δύο κρατών. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική, ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός της, καθώς «επέτρεπε στον Τούρκο πρόεδρο να εισχωρήσει στα εσωτερικά της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης