Νέο φιάσκο: Η γαλλική αστυνομία γνώριζε από τον Ιούνιο για τον δεύτερο τζιχαντιστή

Νέο φιάσκο: Η γαλλική αστυνομία γνώριζε από τον Ιούνιο για τον δεύτερο τζιχαντιστή

Ο 19χρονος Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν ήταν γνωστό πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί - Είχε επιχειρήσει να ταξιδέψει στη Συρία

Νέο φιάσκο: Η γαλλική αστυνομία γνώριζε από τον Ιούνιο για τον δεύτερο τζιχαντιστή
Νέο φιάσκο των γαλλικών αρχών προκύπτει μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας γνώριζαν από τον περασμένο Ιούνιο ότι ο δεύτερος τζιχαντιστής που αιματοκύλησε εκκλησία στο Ρουέν της Νορμανδίας είχε ριζοσπαστικοποιθεί.

Μετά τα κενά ασφαλείας που αναδείχθηκαν όταν έγινε γνωστό πως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς φορούσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι και τελούσε σε κατ’οίκον περιορισμό μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον συνομήλικό του Αμπντέλ-Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν καθώς βρισκόταν στη λίστα των γαλλικών αρχών με τους υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η υπηρεσία των πληροφοριών «είχε ανοίξει φάκελο για τον Πετιζάν γιατί είχε ισλαμιστικές διασυνδέσεις και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», αναφέρει αναλυτικά το δίκτυο CBS, την ώρα που το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει περισσότερους από 10.500 υπόπτους.
Κλείσιμο

Όπως στην περίπτωση του Κερμίς, ο οποίος επιχείρησε δύο φορές να ταξιδέψει στη Συρία για να εκπαιδευθεί στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, και ο Πετιζάν προσπάθησε να μεταβεί στη χώρα χωρίς να τα καταφέρει.

Σύμφωνα με την Huffington Post δε, χρησιμοποιούσε το προσωνύμιο «Αμπού Ομάρ» και είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Συρία μέσω Τουρκίας. 

Την ίδια ώρα, το BBC αναφέρει πως η γαλλική αστυνομία αναζητούσε τον Πετιζάν λίγες ημέρες πριν την εισβολή στην εκκλησία και τη σφαγή του 86χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ.

Μάλιστα, το Nouvel Observateur επισημαίνει πως η ειδική Μονάδα Συντονισμού Αντιτρομοκρατικής Δράσης (UCLAT) είχε λάβει πληροφορίες από «έμπιστη πηγή» πως ο Πετιζάν «ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε επίθεση», ενώ οι αρμόδιοι είχαν στα χέρια τους και φωτογραφία που απεικόνιζε άνδρα «με μεγάλη ομοιότητα» με τον 19χρονο.

Πάντως, σε αντίθεση με τον Κερμίς, τον οποίο το περιβάλλον του χαρακτηρίζει «ανόητο» και πως δεν ήταν καλός μαθητής, ο Πετιζάν είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του σε σχολή τεχνικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτά, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία φέρεται να βρισκόταν στο σκοτάδι, ελλείψει ικανών στοιχείων για την ταυτότητά του και τις προθέσεις του.

Εξαιτίας των ελλιπών πληροφοριών δε, η αναγνώριση του Πετιζάν, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών μαζί με τον Κερμίς κατά την έξοδό τους από την εκκλησία, πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τις σφαίρες που δέχθηκε στο πρόσωπο, ήταν απαραίτητη η ταυτοποίηση με DNA της μητέρας του, η οποία σε δηλώσεις της χαρακτήρισε το γιο της «ευγενικό», τονίζοντας πως «δεν είναι ο διάβολος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης