Συρία: 22 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού

Συρία: 22 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία

Συρία: 22 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού
Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία, παρ' ότι οι Διεθνείς Αντιπροσωπείες εξακολουθούν να αναζητούν μία λύση για την παύση του πυρός και την οργάνωση της χώρας την επόμενη μέρα. Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του στην επαρχία του Χαλεπιού, βομβαρδίζοντας περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άμαχοι, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία.

Μπροστά στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στις συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, οι οποίες τελούν υπό πολιορκία, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε από την πλευρά του να κηρυχθεί άμεσα μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την επομένη του βομβαρδισμού τεσσάρων νοσοκομείων και μιας τράπεζας αίματος από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου—ναι, εγκλήματα πολέμου—να επαναληφθούν», είπε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση στο Χαλέπι με εκείνη στο Σαράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του ζήτησε να εφαρμόζεται 48ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός κάθε εβδομάδα, ώστε να γίνει εφικτός ο ανεφοδιασμός των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο Χαλέπι.
Κλείσιμο

Οι συνοικίες υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας τελούν υπό πολιορκία απ' όλες τις πλευρές μετά την 17η Ιουλίου, γεγονός που επιδείνωσε την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση για τους 200.000 και πλέον κατοίκους τους. Στις συνοικίες αυτές δεν έχει μπει καμιά αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με βοήθεια από την 7η Ιουλίου.

Τα τρόφιμα «υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν ως τα μέσα του Αυγούστου» για τους κατοίκους των συνοικιών αυτών, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιεν. Σήμερα τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συνοικίες υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι από βαρέλια με εκρηκτικά που έριξαν ελικόπτερα του καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι από ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες εναντίον συνοικιών ελεγχόμενων από το καθεστώς, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τον θάνατο μιας εγκύου και του παιδιού της.
Στο διπλωματικό μέτωπο, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να συναντηθεί αύριο στη Γενεύη με ανώτερους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες, καθώς Μόσχα και Ουάσινγκτον φέρονται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία τους στη συριακή επικράτεια.

Ο ντε Μιστούρα ελπίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν μέσα στον Αύγουστο, μετά την αποτυχία των δύο προηγούμενων γύρων τους φέτος. Εξάλλου αύριο Τρίτη οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να συναντηθούν στο Λάος στο περιθώριο μιας συνόδου της ASEAN.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης