Τα τατουάζ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος

Τα τατουάζ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται θεωρούνται τοξικά - Το κόκκινο μελάνι φαίνεται πως είναι το πιο επικίνδυνο, ενώ και το μπλε, πράσινο και μαύρο μελάνι μπορεί να κρύβουν κινδύνους

Τα τατουάζ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα για τους λάτρεις των τατουάζ, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το μελάνι τους είναι τοξικό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) υποστηρίζει πως τα δημοφιλή τατουάζ  είναι πιθανό να προκαλέσουν από δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργίες και χρόνια φαγούρα μέχρι και καρκίνο του δέρματος. Ο ECHA αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα χημικά που βρίσκονται στο μελάνι των τατουάζ, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τατουάζ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το κόκκινο μελάνι φαίνεται πως είναι το πιο επικίνδυνο, ενώ και το μπλε, πράσινο και μαύρο μελάνι μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Ο ECHA σχολίασε πως: «
Πολλές εκθέσεις παρουσιάζουν ανησυχία για τη δημόσια υγεία, που προκύπτει από τη σύνθεση των μελανιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ. Οι πιο σοβαρές ανησυχίες αφορούν αλλεργίες και πιθανά αποτελέσματα καρκινογόνων τοξικών
Κλείσιμο
».



Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων σε περίπτωση που απαιτηθεί περιορισμός των τατουάζ, ο κανονισμός θα ισχύσει σε διάστημα ενός χρόνου.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται στο φως μετά τη μελέτη ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου «Langone» του πανεπιστημίου NYU, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι υποστήριξαν πως το 6% των ανηλίκων που αποκτούν τατουάζ, υποφέρουν από κάποιου είδους εξάνθημα, πρήξιμο ή φαγούρα, τα οποία διαρκούν περισσότερο από τέσσερις μήνες ή σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα χρόνια.

Μια ακόμα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Bradford αποκάλυψε πως το μελάνι των τατουάζ μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα και να προκαλέσει καρκίνο. Μάλιστα, οι ερευνητές υποστήριξαν πως τα νανοσωματίδια του μελανιού θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και συσσωρευθούν στην σπλήνα και τα νεφρά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα όργανα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης