Συνελήφθη 16χρονος «σιωπηλός» συνεργός του μακελάρη του Μονάχου

Συνελήφθη 16χρονος «σιωπηλός» συνεργός του μακελάρη του Μονάχου

Η αστυνομία πιστεύει ότι γνώριζε τι επρόκειτο να κάνει ο Σονμπολί και δεν το κατήγγειλε - Πιθανότατα βοήθησε τον 18χρονο να χακάρει λογαριασμό στο facebook και να προσελκύσει εφήβους - υποψήφια θύματά του

Συνελήφθη 16χρονος «σιωπηλός» συνεργός του μακελάρη του Μονάχου
Η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύλληψη ενός 16χρονου Αφγανού που φέρεται να είναι φίλος του δράστη της επίθεσης που έγινε την Παρασκευή στο Μόναχο και κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα.

«Υποψιαζόμαστε ότι το 16χρονο αυτό αγόρι γνώριζε την προετοιμασία αυτής της ενέργειας πριν διαπραχθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποψιάζεται επίσης ότι ο νεαρός είναι πιθανόν να έπαιξε κάποιον ρόλο στο χάκινγκ λογαριασμού του Facebook, μέσω του οποίου ο δράστης προσπάθησε να προσελκύσει νεαρούς στο εστιατόριο McDonald's
του εμπορικού κέντρου του Μονάχου, από όπου ξεκίνησε το φονικό.
Κλείσιμο

Ο 18χρονος είχε απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο μέσα από ψεύτικο λογαριασμό στο facebook.

Όπως μεταδίδει το Associated Press ο δράστης χάκαρε το προφίλ μιας γυναίκας και πόσταρε το μήνυμα. 

Όπως αποκάλυψαν οι αρχές ερευνούν το συγκεκριμένο λογαριασμό, εκεί όπου είχε γραφτεί το μήνυμα. «Ελάτε σήμερα στις 16:00 στο εμπορικό κέντρο OEZ. Θα σας αγοράσω ό,τι θέλετε, αλλά όχι κάτι πολύ ακριβό!». 

«Υπάρχουν υποψίες ότι ο 16χρονος είναι πιθανόν σιωπηλός συνεργός στην επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.


Σχεδίαζε την επίθεση εδώ και έναν χρόνο


Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης, Αλί Σονμπολί,  σχεδίαζε την επίθεση για ένα χρόνο, σύμφωνα με αποδείξεις που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι ανακριτικές αρχές δε στάθηκε δυνατό ν' ανακρίνουν τους γονείς του δράστη, ενώ το πιστόλι με το οποίο έκανε την επίθεση, είχε αγοραστεί παράνομα από το διαδίκτυο.

Οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία ανακοίνωσαν ότι τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο δεν ήταν συμμαθητές του δράστη.
 
Τα κίνητρα του μέχρι και αυτή την ώρα, δεν έχουν διευκρινιστεί. 

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες-αναφορές από τον ξένο Τύπο που βλέπουν πίσω από το μακελάρη το Ισλαμικό Κράτος, καθώς υπάρχουν δύο μάρτυρες που ισχυρίζονται ότι τον άκουσαν να φωνάζει να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος» (“Allahu Akbar”).  Μια γυναίκα που είχε κλειστεί για να προφυλαχθεί μέσα στις τουαλέτες των McDonald’s αποκαλύπτει στο CNN ότι ο άντρας είχε μένος και πυροβολούσε παντού - ακόμη και προς το μέρος  μικρών παιδιών - ενώ η ίδια τον άκουσε να λέει  «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Τα μέχρι τώρα σενάρια μιλούν για ακροδεξιό εθνικιστή, ρεπορτάζ που μεταδίδει τόσο η Die Zeit, όσο και η Bild και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης