Πώς το Brexit έκανε Κομισιόν και ΔΝΤ να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους

Πώς το Brexit έκανε Κομισιόν και ΔΝΤ να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους

Κατά 3,1% θα «τρέξει» το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2016, εκτιμά το ΔΝΤ - Ανάπτυξη 1,5% για την Ευρωζώνη «βλέπει» η Κομισιόν - «Ταχεία και προσεκτική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», ζητά το Ταμείο από Ε.Ε. και Βρετανία

Πώς το Brexit έκανε Κομισιόν και ΔΝΤ να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους
Οι αγορές μπορεί να έχουν ξεπεράσει το πρώτο σοκ από το Brexit
, όμως, τόσο η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Κλείσιμο
προχωρούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την οικονομία της Ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία αντίστοιχα.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι το Brexit θα επηρεάσει σκληρότερα τη βρετανική οικονομία σε σύγκριση με αυτή του συνόλου της Ευρωζώνης, ενώ το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία.
Κομισιόν: Στο 1,5% η ανάπτυξη το 2016


Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους προχωρούν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης όσο και με αυτήν της Βρετανίας, καθώς θεωρούν ότι το Brexit μπορεί να έχει συνέπειες, οι οποίες δεν μπορούν να υπολογιστούν αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος θα υποχωρήσει στο 1,5% και θα φθάσει στο 1,3% το 2017.

Παράλληλα δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση εντός του επόμενου έτους.

ΔΝΤ: Αν δεν υπήρχε το Brexit θα αναβαθμίζαμε τις εκτιμήσεις μας


Το πόσο έχει επηρεάσει το Brexit τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αποδεικνύεται από το επικαιροποιημένο World Economic Outlook του ΔΝΤ, καθώς το ταμείο ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν υπήρχε η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε. τότε θα προχωρούσε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη διεθνή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Ταμείο η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,1% (έναντι πρόβλεψης για 3,2% τον Απρίλιο του 2016) και το 2017 με ρυθμό 3,4% (από 3,5% προηγούμενη πρόβλεψη). Στη Βρετανία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,7% το 2016 (υποβάθμιση από το 1,9%) και 1,3% για το 2017 («τσεκούρι» σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ που τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,2% ).

Παράλληλα οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξετάζουν δύο βασικά σενάρια, προκειμένου να «καλύψουν» ακόμη και τις πιο δυσάρεστες συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης