Τουρκία: Ατελείωτη η «μαύρη λίστα» με τους πραξικοπηματίες

Τουρκία: Ατελείωτη η «μαύρη λίστα» με τους πραξικοπηματίες

Αδυσώπητο κυνηγητό πραξικοπηματιών και υπόπτων - Ξηλώνονται κατά χιλιάδες στρατιωτικοί, δικαστικοί, ακόμη και πολίτες - Ο Ερντογάν έτοιμος να ζητήσει από τις ΗΠΑ έκδοση του Γκιουλέν

Τουρκία: Ατελείωτη η «μαύρη λίστα» με τους πραξικοπηματίες
Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα ο ανελέητος πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ταγίπ Ερντογάν
σε όσους ενέχονται σαν πραξικοπηματίες ή είχαν κάποιου είδους σχέση με το αποτυχημένο κίνημα της προηγούμενης Παρασκευής.


Από τις τάξεις του τουρκικού δημοσίου έχουν αποταχθεί ήδη περισσότερα από 20.000 άτομα και «ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Κλείσιμο

Κατηγορούμενοι ως μέλη του δικτύου FETÖ, δηλαδή της τρομοκρατικής -όπως την αποκαλεί ο Ερντογάν- οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίον καταλογίζεται η ηθική αυτουργία του πραξικοπήματος, είναι 8.777 υπάλληλοι διαφόρων βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων και περιφερειαρχών ή επικεφαλής τοπικών φορέων στην περιοχή της Άγκυρας.

Επιπλέον αυτών, απολύθηκαν αμέσως 7.899 άντρες των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που θεωρήθηκαν φιλικά διακείμενοι προς τους πραξικοπηματίες φτάνουν τους 1.500. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι υπό εξέταση για τη σχέση τους με την FETÖ βρίσκονται 7.453 ύποπτοι. Από αυτούς 6.038 είναι στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και εισαγγελείς, 100 αξιωματικοί της αστυνομίας και 650 πολίτες. Όπως όμως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάκ, δεκάδες εντάλματα έχουν εκδοθεί για μέλη του δικαστικού σώματος, οι οποίοι καλούνται σε απολογία.

Ήδη έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους 3.000 δικαστικοί και εισαγγελείς, καθώς το καθεστώς Ερντογάν αποπειράται να ξεριζώσει τον «γκιουλενισμό» από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και κυρίως από το στρατό και τη δικαστική εξουσία.

Απελευθέρωση πραξικοπηματία


Σε όλη τη χώρα και ήδη από τις πρώτες ώρες ανάκτησης του ελέγχου από τον Ταγίπ Ερντογάν μαίνεται ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον κάθε αντιφρονούντα ή υπόπτου.

Παντού γίνονται συλλήψεις, ακόμη και μελών του ανώτατου στρατιωτικού επιτελείου, όπως του πτέραρχου Χακάν Εβρίμ της τουρκικής αεροπορίας και ακόμη 14 στρατηγών, όπως ο Εγιούπ Γκιουρλέρ, ο οποίος ήταν ο γενικός επιχειρησιακός αρχηγός. 

Εν τω μεταξύ προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ο στρατηγός Ισμαήλ Γκιουργκέν, ο διοικητής της 18ης μηχανοκίνητης μεραρχίας του Τσανάκαλε, εν όψει της δίκης του. Ο Γκιουργκέν έγινε έτσι ο πρώτος από τους φερόμενους ως εγκεφάλους του πραξικοπήματος που απελευθερώνεται μετά από τις μαζικές συλλήψεις των προηγούμενων ημερών.

Η τουρκική αστυνομία διεξάγει έρευνες σε στρατιωτικά κέντρα, όπως η 10η Βάση αερομεταφορών Ιντσιρλίκ στα Άδανα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν λεπτομερώς τα δεδομένα από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και τις καταγραφές των ραντάρ, καθώς από το συγκεκριμένο σημείο είχε απογειωθεί ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού, το οποίο έλαβε μέρος στο κίνημα των στασιαστών. Το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροπλάνου οδηγήθηκε στον ανακριτή.

Δημόσιοι υπάλληλοι και σχολεία

Με εντολή του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αγγίζουν τα 3 εκατ. άτομα. Για αυτούς ισχύει επίσης η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, εκτός από όσους διαθέτουν διαβατήρια πράσινου και γκρίζου χρώματος, εκείνους δηλαδή που έχουν ειδική άδεια. Ακόμη και αυτοί όμως οφείλουν να επιδεικνύουν στα σύνορα το έγγραφο χορήγησης άδειας από την υπηρεσία τους.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι έτοιμη να υποβάλει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά από την πακιστανική κυβέρνηση να καταργήσει 21 σχολεία «PakTurk», τα οποία κατά την άποψη του προέδρου της Τουρκίας συνιστούν θύλακες όπου καλλιεργείται η γκιουλενική τρομοκρατία που απεργάζεται την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του, πανίσχυρου πλέον, «σουλτάνου». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης