Στοιχεία σοκ από τη Europol: 50.000 ύποπτοι διακινητές προσφύγων

Στοιχεία σοκ από τη Europol: 50.000 ύποπτοι διακινητές προσφύγων

«Παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση στο μέγεθος της αγοράς του εγκλήματος, με τις μεγαλύτερες συμμορίες να εδραιώνονται και να αποκτούν τον έλεγχο», σημείωσε ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ

Στοιχεία σοκ από τη Europol: 50.000 ύποπτοι διακινητές προσφύγων
Το μέγεθος της μπίζνας που έχει στηθεί γύρω από το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, αναδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτει η Europol για τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν από άκρη σε άκρη στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Reuters Foundation, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αστυνομία έχει πλέον καταγεγραμμένους περίπου 50.000 υπόπτους διακινητές ανθρώπων, με ακόμη 7.000 και πλέον υπόπτους το πρώτο μισό του 2016.

Όπως τόνισε, ο αριθμός των ανθρώπων που επιδιώκουν να επωφεληθούν οικονομικά από την προσφυγική κρίση αυξάνεται ραγδαία, με 6.400 νέους υπόπτους καταγεγραμμένους από την Europol το 2014 και 10.000 το 2015.
Ο Γουεϊνράιτ επισήμανε πως οι διακινητές αναπτύσσουν πιο εξελιγμένες τεχνικές για να αποφεύγουν τους αυστηρότερους ελέγχους συνόρων στην Ευρώπη και συνδυάζουν ολοένα και περισσότερο την διακίνηση ανθρώπων με την διακίνηση ναρκωτικών.
Κλείσιμο

«Παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση στο μέγεθος της αγοράς του εγκλήματος... με τις μεγαλύτερες συμμορίες να εδραιώνονται και να αποκτούν τον έλεγχο», σημείωσε.

Σε έκθεση της νωρίτερα φέτος η Europol χαρακτήρισε την διακίνηση ανθρώπων «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική αγορά στην Ευρώπη», εκτιμώντας πως οι συμμορίες αποκόμισαν καθαρά έσοδα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο χρόνο, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί αν συνεχιστούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων.

Περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ το 2015, εκ των οποίων εννέα στους δέκα πλήρωσαν «για υπηρεσίες διευκόλυνσης» σε δίκτυα εγκληματιών, σύμφωνα με την Europol, με τον κάθε πρόσφυγα να πληρώνει από 3.000 έως και 6.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας σημείωσε πως μερικοί από τους διακινητές είναι καιροσκόποι, όπως οδηγοί ταξί που μεταφέρουν ανθρώπους από τα σύνορα, αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι μεθόδοι τους γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες, καθώς κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ έκλεισαν τα σύνορα τους.

Παράλληλα τόνισε πως η Europol έχει εκπαιδεύσει 200 αστυνομικούς «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που είναι έτοιμοι να σταλούν σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ενώ η υπηρεσία διεξάγει 55 διαφορετικές επιχειρήσεις για να προσπαθήσει να συλλάβει διακινητές, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.

«Είναι πολύ ευρηματικοί με την έννοια ότι συγκεντρώνουν ομάδες ειδικών σε μια συμμορία…κάποιοι από αυτούς στρατολογούν, άλλοι εξειδικεύονται στην πλαστογράφηση εγγράφων, άλλοι στο ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε ο Γουεϊνράιτ. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο όπου μπορούμε να συντονίζουμε επιχειρήσεις σύλληψης τους. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο», παραδέχθηκε.

Επιπρόσθετα επισήμανε πως η αρχική καθυστερημένη αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ στην προσφυγική κρίση μπορεί να επιφέρει αύξηση του αριθμού των εγκληματιών που στρέφονται «σε μια νέα τεράστια ευκαιρία» να κερδίσουν χρήματα, αν δεν μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό το οργανωμένο έγκλημα επιδεινώνει το πρόβλημα (της διακίνησης) από το 2013 και το 2014, αλλά μόλις το 2015 είχαμε την απαιτούμενη πολιτική στήριξη και τα μέσα για να ξεκινήσουμε…να συγκροτούμε ένα ειδικό κέντρο ενάντια στην διακίνηση μεταναστών που έχουμε τώρα».

Ο Γουεϊνράιτ συμπλήρωσε πως είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των υπόπτων, που έχουν 100 διαφορετικές υπηκοότητες και επιχειρούν από έναν κατάλογο χωρών. «Καταγράφουμε πολλούς Σύρους, Τούρκους, Έλληνες και Ιταλούς», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης