Μεταναστευτικό και οικονομική σταθερότητα στις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ

Μεταναστευτικό και οικονομική σταθερότητα στις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ

Ο πρέσβης της Σλοβακίας, Πίτερ Μίχαλκο, εξήγησε πως η ΕΕ πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες

Μεταναστευτικό και οικονομική σταθερότητα  στις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ
Τις προτεραιότητες για την προεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
από την Σλοβακία που πήρε τη σκυτάλη από την Ολλανδία για το τρέχον εξάμηνο ανέπτυξε ο πρέσβης της χώρας, Πίτερ Μίχαλκο, σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης, το μεταναστευτικό και η ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.
Κλείσιμο
Ο κύριος Μίχαλκο επισήμανε πως η προεδρία αποτελεί σημαντικό ρόλο και τιμή για την Σλοβακία, την ώρα που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται πολλές προκλήσεις, όπως το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο πρέσβης της Σλοβακίας εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο επιτυχημένο σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς έφερε ειρήνη, συνεργασία και ευελιξία σε μία ήπειρο που δοκιμάστηκε από πολέμους.

Φιλοδοξία, λοιπόν, της προεδρίας της Σλοβακίας είναι να αναδειχθεί η σημασία της ΕΕ, να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των κρατών-μελών στην αγορά, καθώς και να σημειωθεί άμεση και πρακτική εφαρμογή των κοινών σχεδίων για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.
«Τα καλύτερα αποτελέσματα θα φέρουν πιο κοντά την ΕΕ στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλκο εξηγώντας τη σημασία μίας οικονομικά ισχυρής Ευρώπης, της μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας, της προώθησης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, της συνέχισης και ολοκλήρωσης των σημαντικών σχεδίων σχετικά με την οικονομία, της σύγχρονης ενιαίας αγοράς, της προώθησης των επενδύσεων, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανάπτυξης νέων πηγών χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στους στόχους της σλοβακικής προεδρίας είναι η συνέχιση του αγώνα κατά της φοροαποφυγής, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με σκοπό τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μίχαλκο θα επιδιωχθεί η συζήτηση για το ευρωπαϊκό σύστημα της ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, μεταξύ των φιλοδοξιών της σλοβακικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ είναι μία ανταγωνιστική ενεργειακή, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και ο έλεγχος για τη σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Παρίσι σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Μιλώντας, δε, για την ψηφιακή ένωση, χαρακτήρισε την ελεύθερη κίνηση δεδομένων που προβλέπεται από την ενιαία ψηφιακή αγορά «πέμπτη ελευθερία στην Ευρώπη».
Όσο για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο πρέσβης της Σλοβακίας έκανε λόγο για αναγκαία βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνοντας πως οι σημαντικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως και στα συστήματα του ασύλου των κρατών-μελών.

Η ζώνη Σένγκεν, όπως εξήγησε, αποτελεί μία ακόμα επιτυχία της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά συμπλήρωσε πως σήμερα δεν διαδραματίζεται πλήρως ο βασικός ρόλος της, αυτός της ελεύθερης κίνησης πολιτών. Φιλοδοξία, λοιπόν, της προεδρίας της Σλοβακίας είναι η επαναφορά της πλήρους εφαρμογής της ζώνης Σένγκεν.

Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με τον κ. Μίχαλκο να εκφράζει αισιοδοξία για την προώθηση των σχεδίων των «έξυπνων συνόρων» και τη χρήση των σύγχρονων τεχνογνωσιών για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες.

«Στην προεδρία θα εστιάσουμε στις λύσεις σχετικά με τις αιτίες της μετανάστευσης. Σκοπός η λήξη μαζικών κινήσεων των ανθρώπων», είπε ο πρέσβης της Σλοβακίας.
Ως μακροπρόθεσμο στόχο, ο κ. Μίχαλκο έθεσε τη συμβολή στον πιο ισχυρό ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και την προώθηση των δεσμών και της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους της Ένωσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης