Δεν θέλει αναθεώρηση του «Δουβλίνου» η Σλοβακία

Δεν θέλει αναθεώρηση του «Δουβλίνου» η Σλοβακία

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβακίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η "ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου"

Δεν θέλει αναθεώρηση του «Δουβλίνου» η Σλοβακία
Κατά της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου τάχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος μίλησε σε ομάδα δημοσιογράφων που επισκέφθηκε τη Μπρατισλάβα, με αφορμή την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβακία, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.
 
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβακίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η "ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου". Ο κ. Φίτσο ανέφερε πως ορισμένες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως η κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και άλλες όχι. "Είναι ατυχές και παραπλανητικό εάν πούμε ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη", είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επεσήμανε πως είναι "παράλογη" η πρόταση της Επιτροπής για επιβολή προστίμων στα κράτη-μέλη που δεν υποδέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, σύμφωνα με τον μηχανισμό ποσοστώσεων.
 
Ο κ. Φίτσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της άτυπης συνόδου κορυφής τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, εξηγώντας πως οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να λαμβάνονται από δύο ή τρεις χώρες, αλλά από όλα τα μέλη της, είτε είναι αυτά παλιά, είτε καινούργια. Ακόμη, υποστήριξε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος γίνεται στη Μπρατισλάβα, γιατί "οι Βρυξέλλες έχουν συνδεθεί με αρνητικές έννοιες". "Εκτός Βρυξελλών μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που μας απασχολούν και να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές αποφάσεις", υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν "μεγάλες προσδοκίες" από αυτήν τη συνάντηση. "Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι κατά της πολιτικής που ακολουθείται στο μεταναστευτικό. Πρέπει να δώσουμε μία καινούργια διάσταση στο εν λόγω ζήτημα", σημείωσε.
 
Κλείσιμο
Ερωτηθείς εάν μοιράζεται την άποψη ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, απάντησε πως "οι Βρετανοί αντέδρασαν στην ευρωπαϊκή πολιτική", αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Είναι καθήκον μας να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές μεταξύ μας", τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης