Οι «27» προς Βρετανία: Φύγετε γρήγορα, εμείς θα μείνουμε ενωμένοι

Οι «27» προς Βρετανία: Φύγετε γρήγορα, εμείς θα μείνουμε ενωμένοι

Πρέπει να αποφευχθεί η «μακρά περίοδος αβεβαιότητας» αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών της ΕΕ - Κάθε νέα συμφωνία θα βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτων - υποχρεώσεων

Οι «27» προς Βρετανία: Φύγετε γρήγορα, εμείς θα μείνουμε ενωμένοι
Δίχως την συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, για πρώτη φορά, συνεχίζεται από το πρωί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που εξετάζει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα, το Brexit και τις επόμενες κινήσεις των 27 κρατών μελών. 

Το χθεσινό δείπνο των ηγετών όπως έλεγαν ευρωπαϊκές πηγές «έμοιαζε με κηδεία», αφού όλοι συμμερίζονται τις συνέπειες του Brexit και τους κινδύνους της επόμενης ημέρας. Πάντως οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία της εξόδου, γενονός που αντανακλάται στις δηλώσεις των προέδρων των θεσμικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν άτυπες διαπραγματεύσεις πριν η Μεγάλη Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει από τον επόμενο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας και η πρώτη συζήτηση πια για τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση αναμένεται ότι θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που συμφώνησαν οι ηγετές για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα. Πάντως το πολιτικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας δεν δείχνει να βιάζεται, ενώ ορισμένοι λένε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου, που προβλέπεται από την Συνθήκη για δύο χρόνια μπορεί να πάρει περισσότερο αφού δεν υπάρχει προηγούμενο, εκτός από της Γροιλανδίας από την ΕΟΚ που όμως ήταν εντελώς διαφορετική περίπτωση. 

Η κοινή θέση των «27» θα καταγράφεται στην απόφαση της Συνόδου. Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε το ΑΠΕ οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι στην διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα στην διαχείριση των συνεπειών της αποχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά ήδη από σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ε.Ε.. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων...Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Οι «27» διευκρινίζουν ότι δεν επιθυμούν  άτυπες διαπραγματεύσεις και εκφράζουν την “βαθιά λύπη” τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών. 

«Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». 

Σημειώνεται ότι υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. «μεθοδευμένα» και υπογραμμίζεται ότι «το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη νομική βάση για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση μόλις είναι έτοιμη να το κάνει, κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

Στο προσχέδιο αναφέρεται η μετέπειτα διαδικασία: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

Στο προσχέδιο δίνεται και το πλαίσιο των σχέσεων την επόμενης ημέρας: «Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». 

Παρά τις επίσημες διακηρύξεις πάντως, ήδη καταγράφονται διαφορετικές προθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών, που αφορούν τόσο την ξεχωριστή σχέση της κάθε μίας με τη Μεγάλη Βρετανία όσο και τους σχεδιασμούς για το μέλλον των 27. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι τρεις διαφορετικές συσκέψεις υπουργών Εξωτερικών που έλαβαν χώρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μία στο Βερολίνο, μία στην Πράγα και μία στην Βαρσοβία με διαφορετικές συνθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού χθες με το Ματτέο Ρέντσι για την προοπτική διαμόρφωσης μίας συμμαχίας των χωρών του Νότου της Ευρώπης, κάτι που φαίνεται να το ευνοεί και ο Φρανσουά Ολάντ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης