ΕΕ - Μεγάλη Βρετανία: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

ΕΕ - Μεγάλη Βρετανία: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Ανανέωσαν τις συζητήσεις για τον Σεπτέμβρη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου θα ξεκινήσουν οι μακρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και την δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης

ΕΕ - Μεγάλη Βρετανία: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη
Ολοκληρώθηκε μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την απολογία του Ντέβιντ Κάμερον προς τους ηγέτες της ΕΕ, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε στη χώρα του. Το κύριο μήνυμα των Ευρωπαίων ήταν πως δίδεται χρόνος για την αλλαγή του Πρωθυπουργού και την προετοιμασία αλλά πρέπει η Μεγάλη Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό. 

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου θα ξεκινήσουν οι μακρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και την δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης.

Ντόναλντ Τούσκ: «ψυχρές και υπολογισμένες διαβουλεύσεις» 

Ξεκινώντας με συλλυπητήρια στη Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως η σημερινή Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στη Βρετανία καθώς πέρα του Brexit συζητήθηκαν ζητήματα της κοινής αγοράς, της μετανάστευσης και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός Κάμερον μετέδωσε στους υπόλοιπους αρχηγούς τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και τόνισε πως «η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας είναι στο συμφέρον όλων των πολιτών της ΕΕ ιδιαίτερα αυτών της Βρετανίας.»
Κλείσιμο

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις ως «ψυχρές και υπολογισμένες» δηλώνοντας πως πρέπει να δωθεί κάποιος χρόνος στην Μεγάλη Βρετανία για να ανασυνταχθεί και να μεταφέρει το σημερινό μήνυμα στο Λονδίνο.

Σχετικά με την μετά-Brexit εποχή, ο Πρόεδρος Τούσκ βλέπει σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΕΚΤ μια «σταθερή κατάσταση» με το Brexit όμως να έχει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Πολωνό Πρόεδρο ο Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος σήμερα στο γεγονός πως τα «αρνητικά αποτελέσματα του Brexit δεν θα είναι τόσο αρνητικά» για την ΕΕ.

Γιούνκερ: «δεν έχουμε μήνες για να διαλογιστούμε»

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέλυσε τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων για την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως οι εταίροι υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή  ακτοφυλακή η οποία πρέπει να προχωρήσει έτσι ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι στη θάλασσα.

Σχετικά με το Brexit, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν λάβρός κατά του Κάμερον και της μεγάλης Βρετανίας καταλογίζοντας μια καθυστέρηση μηνών για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για  την έξοδο κράτους μέλους από την ΕΕ στην ανάγκη του Ντέιβιντ Κάμερον για… διαλογισμό
.
Για τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριζε μεν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ αλλά διαρκώς υποδαύλιζε την εικόνα της στο εσωτερικό της χώρας του, κατηγορώντας την διαρκώς για γραφειοκρατία και σπατάλες. 

«Όλοι όσοι υποστήριξαν την έξοδο μας λένε πως θέλουν χρόνο, θεωρούσα πως έχουν και κάποιο σχέδιο, ελπίζω πάντως να ενημερωθούμε σύντομα από τη Βρετανική κυβέρνηση (για το άρθρο 50), συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Ολοκληρώνοντας είπε πως δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός στις διαπραγματεύσεις και άλλα παραδείγματα εταιρικών σχέσεων όπως η Νορβηγία και η Ελβετία έπρεπε να περάσουν από μακριές διαπραγματεύσεις.

Μάρκ Ρούτε: Η μπάλα στη Μεγάλη Βρετανία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως πολύ απογοητευτικό γεγονός, όμως «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα».

Λέγοντας πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Μεγάλης Βρετανίας καθώς αναμένουμε την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ο Μάρκ Ρούτε συμπλήρωσε πως η άτυπη συνάντηση την Τετάρτη και η άτυπη Σύνοδος του Σεπτεμβρίου θα είναι παραγωγική έτσι ώστε να εξεταστεί και το μέλλον της ΕΕ και οι λόγοι της ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης