Παζάρια... εξουσίας στην Ισπανία

Παζάρια... εξουσίας στην Ισπανία

Ο Μαριάνο Ραχόι δίνει «μάχη» για τον σχηματισμό κυβέρνησης  κάνοντας άνοιγμα και στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές , το Podemos και τους Ciudadanos

Παζάρια... εξουσίας στην Ισπανία
Παζάρια εξουσίας στην Ισπανία με τον Μαριάνο Ραχόι  να δίνει μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης κάνοντας άνοιγμα και στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές , το Podemos και τους Ciudadanos. Από τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos έχει ήδη εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές "όχι" ενώ το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας σφυρίζει αδιάφορα...   

Η πολιτική κρίση βαθαίνει στην ιβηρική χώρα με τον ηγέτη του Λαικού Κόμματος να επιδιώκει την πρωθυπουργία με κάθε τρόπο και τους ηγέτες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θέλουν συνεργασία μαζί του. Ο αρχηγός του Λαικού Κόμματος επανάλαβε την πρότασή του για "μεγάλο Συνασπισμό" τείνοντας χείρα φιλίας στους παραδοσιακούς του αντιπάλους , τους Σοσιαλιστές , με τους ίδιους να δηλώνουν για μία ακόμη φορά αρνητικοί στην πρότασή του. Στη συνέχεια την πρότασή του αρνήθηκαν οι Ciudadanos. 

Στις εκλογές της 26ης Ιουνίου, με την πρωτιά του κόμματός του ο Ραχόι αισθάνεται αρκετά ισχυρότερος σε σχέση με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να γλίτωσε την τρίτη θέση αλλά φέρει το βάρος του ναυαγίου της ενδιάμεσης περιόδου.

"Δεν θα αποκηρύξουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης επειδή οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί μας στήριξαν", δήλωσε χτες το βράδυ ο Ραχόι επικαλούμενος το χαρτί της ποιοτικής διαφοράς του εκλογικού αποτελέσματος.

Δύο ημέρες μετά τις επαναληπτικές εκλογές, η Ισπανία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στη δίνη του πολιτικού αδιεξόδου , καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης πλειοψηφίας. 
Κλείσιμο

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα , δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Αντόνιο Ερνάντο.
 
«Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε», δήλωσε ο Ερνάντο. 
Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαικού Κόμματος , απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο τον ερχόμενο μήνα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι. 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που ήταν και ο μόνος που κατάφερε τελικά να αυξήσει τα ποσοστά του από τις εκλογές του Δεκέμβρη, υπολείπεται 39 εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση και προσβλέπει όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές στη στήριξη των Σοσιαλιστών. 

«Θα επιχειρήσω να εξασφαλίσω την ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, έτσι ώστε να έχω και την υποστήριξη που χρειάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε περίπτωση που οι Σοσιαλιστές επιμείνουν, ο συντηρητικός πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητήσει τη στήριξη των κεντροδεξιών Ciudadanos και τοπικών κομμάτων που θα του εξασφάλιζαν οριακή πλειοψηφία. 

Με δεδομένες τις πρώτες αντιδράσεις των δύο κομμάτων - πλην των Podemos, οι οποίοι δεν συζητούν με το συντηρητικό κόμμα - φαίνεται αδύνατο για τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.  

«Θα ήθελα να κυβερνήσω με επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, όμως εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κυβερνήσουμε με την στήριξη που μας έδωσαν οι Ισπανοί και υποθέτω με κάποιες συμφωνίες "επί των σημείων"», τόνισε ο Ραχόι. 

Ο ίδιος ανέφερε την εκτίμησή του πως θα υπάρξει κυβέρνηση στη Μαδρίτη μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές του Αυγούστου. Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ συνεδριάζουν στις 9 Ιουλίου για να αποφασίσουν για την στάση που θα κρατήσουν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης